Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-19 06:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/vansterpartiet-gar-starkt-framat-men-riskerar-att-forlora-makt/

Svensk politik

Vänsterpartiet ser ut att gå starkt framåt

Bild 1 av 3 Glad stämning på Vänsterpartiets valvaka.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 2 av 3 Nooshi Dadgostar
Foto: Thomas Karlsson
Bild 3 av 3 Vänsterpartiets valvaka.
Foto: Thomas Karlsson

Vänsterpartiet ser ut att gå framåt rejält i årets riksdagsval och får 9 procent i SVT:s valundersökning.

Val 2018

Sexhundra personer har samlats Debaser Strand vid Hornstull på Södermalm i Stockholm för att följa kvällens utveckling. 

SVT:s valundersökning visar att Västerpartiet ser ut att göra ett bra val med 9.0 procent. Om det resultatet står sig är det en betydande ökning sedan valet 2014 då det slutgiltiga resultatet blev 5,7 procent. 

– Känslan av att vi har gjort en fantastisk valrörelse återspeglas i siffrorna. Men det är klart att det spelar stor roll om de rödgröna blir större än de borgliga. Det blir en lång natt där vi får se hur den saken faller ut, säger riksdagsledamoten Ali Esbati (V). 

På valvakan är väggarna prydda med röda ballonger. Några glas bubbel trängs bland fatölen. Utvecklingen följs på tv-skärmar som satts upp i vad som vanligtvis är en klubb- och konsertlokal. 

Västerpartiet har använt slagorden ”Ett Sverige för alla – inte bara för de rikaste” – under valkampanjen.”

– Vi har varit väldigt tydliga med vårt jämlikhetsbudskap i vår valrörelse. Vi har attraherat nya målgrupper som Vänstern inte har haft tidigare och känner att vi håller på att bygga upp en rörelse som är den nya moderna Vänsterrörelsen, Nooshi Dadgostar, vice ordförande i Vänsterpartiet.

Partiet har bland annat gått till val på högkostnadsskydd för tandvård, förkortad arbetstid, sänkt skatt för de som tjänar under 40.000 kronor i månaden och högre skatt på kapitalinkomster. Andra centrala frågor under valrörelsen har att förändra pensionssystemet, avskaffa rut- och rotavdrag samt att bygga upp en grön investeringsbank på 100 miljarder kronor. 

– De viktigaste frågorna för mig har varit invandrarpolitiken, miljöfrågor och jämställdhetsfrågor. Jag som många andra är feminist och tycker att det är viktigt med kvinnofrågor. Det känns viktigt att vi försöker hålla kvar det som människor har kämpat för i århundraden, säger väljaren Isabella Johansson på plats på valvakan.

Trots att partiet inte suttit med i regeringen har den gångna mandatperioden varit en framgång. Partiet har fått igenom ett 80-tal reformer, däribland glasögonbidrag till barn, höjt studiebidrag, satsningar på förlossningsvård och möjlighet att få CSN-lån för att ta körkort. Nooshi Dadgostar är kritisk till att partiet inte fick några ministerposter efter förra valet.  

– Det måste spela roll vad väljarna röstar på. Blir det ett rött block tycker vi det är rimligt att det röda blocket får vara med att regera och får förtroendet att bilda regering, säger hon. 

Ämnen i artikeln

Val 2018
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt