Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Vänsterpartiet håller möte om att bojkotta Almedalen

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. Foto: Adam Ihse/TT

Vänsterpartiets partistyrelse har haft ett möte för att ta ställning till om partiet ska delta i årets politikervecka i Almedalen i Visby eller inte, uppger källor för TT. Men partiet är splittrat i frågan.

Inom Vänsterpartiet finns det ett starkt tryck att hela partiet ska bojkotta årets politikervecka eftersom nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) ska närvara, rapporterar SR:s Ekot.

Under torsdagseftermiddagen startade ett partistyrelsemöte om bland annat den frågan, men vad som kom ut av mötet är ännu okänt.

Före mötet sade partisekreteraren Aron Etzler till TT:

– Vänsterpartiet är en av arrangörerna och vi har utgått från att vi ska vara med på Almedalen. Men sedan har vi fått en diskussion där det finns personer som inte tycker att vi ska vara det. Den diskussionen får vi ta internt.

Han betonar att människor i partiet tycker olika saker varje dag.

Fram tills att ett annat beslut är fattat gäller beslutet att Vänsterpartiet är med i Almedalen, enligt Etzler.

– Det är viktigt för oss att fatta beslut tillsammans, inte låta oss påverkas av saker utifrån eller vad medier skriver.

Några V-riksdagsledamöter har meddelat att de ställer in sina planerade aktiviteter med anledning av att NMR ska närvara. Enligt SR Ekot handlar det bland annat om Daniel Riazat, Emma Wallrup och Rossana Dinamarca. Men det finns också de i partiet som tycker att det är problematiskt att ställa in V:s medverkan i Almedalen.

– Panelerna och debatterna förbereds ju ett antal månader i förväg. Det är i så fall ganska många där vi kommer att lämna fältet fritt för övriga partier att profilera sig, säger riksdagsledamot Stig Henriksson, ledamot i försvarsutskottet.

Hur är stämningarna i Vänsterpartiet när det gäller Almedalen?

– Det finns säkert en opinion som tycker att vi inte ska vara med, å andra sidan kanske det delvis är samma människor som aldrig tycker att vi ska vara med, säger Stig Henriksson.

Tidigare har Feministiskt initiativ beslutat att bojkotta evenemanget av samma anledning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.