Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-18 05:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/vansterpartiet-och-centern-fann-varandra-i-ovanlig-allians-i-sorsele/

Politik

Vänsterpartiet och Centern fann varandra i ovanlig allians i Sorsele

Kjell Öjeryd (V), kommunalråd i Sorsele. Foto: Anders Alm

SORSELE. På nationell nivå skulle det vara omöjligt, men i Sorsele regerar Vänsterpartiet och Centerpartiet tillsammans. 

Efter valet i höstas styrs 115 av landets kommuner av blocköverskridande koalitioner.

Rätta artikel

Det är minus 25 och klarblå himmel. Någonstans bakom de snöklädda furorna skymtar Vindelfjällen i väster. Den alpina anläggningen Nalovardo har sedan några månader nya ägare och kommunalrådet Kjell Öjeryd kommer förbi på ett spontanbesök. Han är nöjd.

– Alla pilar pekar uppåt för besöksnäringen i Sorsele, så det är viktigt att anläggningen fungerar bra, säger han.

Kommunalrådet hämtar andan en sekund.

– Företagsbesök är enormt viktigt för mig. Det är där jobben och framtidstron finns och jag vill att företagarna ska känna att kommunen vet det. På så vis är jag kanske en lite annorlunda vänsterpartist, säger han och ler.

Nog är Kjell Öjeryd (V) lite ovanlig i sitt parti. Som egenföretagare och lantbrukare med 140 djur sticker han ut. Ett väljarstöd på 36,5 procent tillhör inte heller vanligheterna. Faktum är Sorsele är den starkaste vänsterkommunen i landet.

– Jag kommer från ett arbetarhem. Samtidigt är min fru från en centerfamilj och det har kanske gjort mig mer pragmatisk. Träffar man bara röda gubbar är det lätt att bli lite enkelspårig, säger han.

Efter valet 2014 var det tänkt att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet skulle fortsätta att regera kommunen tillsammans. Men V ville ha mer att säga till om.

– Vi sa att den här gången vill vi förhandla om politiken och inte bara om poster. Då kom vi inte överens, säger Kjell Öjeryd.

Kjell Öjeryd. Foto: Anders Alm

I stället bildades ett fyrpartistyre med Vänsterpartiet, Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna.

Kjell Öjeryd menar att det på sätt och vis är lättare att ta välgrundade beslut med politiker med en annan ideologi.

– När vi regerade med S blev det inte samma resonemang. Det är lätt hänt att man förutsätter att ett parti med ungefär samma ideologi ska ha samma åsikter. Men ska en sådan här konstellation, som vi har här, fungera, ja då blir man tvungen att prata igenom allt, säger han.

Trots att V och S tillsammans har en jättemajoritet efter valet 2018, valde Kjell Öjeryd att fortsätta det blocköverskridande samarbetet, nu med bara Centerpartiet.

– Har man haft ett bra samarbete skulle det kännas konstigt att gå tillbaka. Jag tyckte det bästa var att vi fortsatte, säger Kjell Öjeryd.

På riksplanet tog det mer än fyra månader efter valet i september innan en ny regering fanns på plats. Vägen dit kantades av en smärtsam process för de inblandade partierna.

Många av politikerna i kommunerna har redan gjort den resan, en tydlig rörelse bort från blockpolitiken har pågått i flera år. Efter valet 2010 styrdes 38 kommuner över blockgränsen.

I dag regeras 115 av landets kommuner på det sättet, och då är inte styren där Miljöpartiet samarbetar med alliansen inräknade.

Precis som på riksplanet ligger ett komplicerat parlamentariskt läge bakom förändringen.

– Den utlösande faktorn är att Sverigedemokraterna eller lokala partier har förändrat maktbalansen, säger Johan Wänström, forskare vid Linköpings universitet med kommunalpolitik som specialområde.

Under sin forskning har han talat med många kommunpolitiker som ingår i blocköverskridande samarbeten. Politikerna vittnar om att de nya konstellationerna många gånger har gjort det lättare att lösa svåra politiska frågor.

– Under lång tid hade vi en blockpolitik i Sverige, inte minst i kommunerna, som nästan var lite oreflekterad ibland. Man utgick ifrån att konfliktlinjerna låg mellan blocken, fastän de många gånger inte gjorde det ute i kommunerna, säger Johan Wänström.

För många politiker är det rentav en lättnad att kasta loss från tidigare samarbetspartners. Ett skäl är att flera frågor där höger och vänster tycker olika, som vinster i välfärden eller ombildningar av hyresrätter, är helt irrelevanta i många kommuner. De frågor som är viktiga lokalt klyver ofta blocken.

Bild 1 av 2 Kommunhuset i Sorsele.
Foto: Anders Alm
Bild 2 av 2 Bron över Vindelälven i Sorsele.
Foto: Anders Alm

Så har det varit många gånger även i Sorsele.

– Den största frågan under min tid var om vi skulle sälja värmeverket. Det delade inte bara blocken, utan även partierna, säger Roland Wermelin (C), som var kommunalråd när Alliansen styrde kommunen 2006–2010.

Att regera tillsammans med V var inget svårt beslut att fatta. Genom åren har värdegemenskapen mellan de båda partierna vuxit lokalt. Partierna är för vindkraftsetableringar och ense i sitt motstånd mot fler nationalparker eller naturreservat i kommunen. Att byskolorna i Ammarnäs och Blattnicksele, som kostar mycket pengar, ska vara kvar är en självklarhet.

– I grunden handlar politiken i Sorsele och många inlandskommuner om att överleva, att det ska vara möjligt att leva här. Då måste man samarbeta. Sen tycker vi att det funkar bra med Kjell. Personkemin är viktig, säger dottern Alexandra Wermelin som är engagerad i den lokala centerföreningen i dag.

Roland och Alexandra Wermelin med barnbarnet och sonen Elis. Foto: Anders Alm

Formuleringar om att stänga ute från allt inflytande var med andra ord aldrig aktuellt i Sorsele. Men helt saknas inte ideologiska spänningar. C var inte jättesugna på att höja skatten och V jublade inte när fyra flyktingboenden lades ut på privata utförare.

– Styrkan i samarbetet är att vi har kunnat resonera oss fram till bra lösningar. Alla svåra frågor som vi har haft har vi kunnat diskutera fullt ut. Det handlar om att göra det bästa för kommunen, säger Kjell Öjeryd.

Det så kallade januariavtalet på riksplanet är inte lika traumatisk för honom som för många partikamrater.

– Det var kanske ingen önskelösning, men för inlandet var det den bästa politik som det kunde bli, säger Kjell Öjeryd.