Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 19:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/vansterpartiet-sverige-bor-utlosa-nodlage-for-klimatet/

Politik

Vänsterpartiet: Sverige bör utlösa nödläge för klimatet

Bild 1 av 2 Jens Holm är riksdagsledamot för V.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Bild 2 av 2 Ett smältande isberg på Grönland.
Foto: John Mcconnico /AP

Vänsterpartiet vill att Sveriges riksdag omgående utlyser ett nödläge för klimatet. 

Partiet ska lyfta frågan på en debatt i kammaren på fredagsmorgonen. 

– Vi vill att frågan om att rädda klimatet ska överordnas alla andra politiska beslut, säger riksdagsledamoten Jens Holm (V). 

Rätta artikel

Storbritannien utlyste ett nödläge för klimatet redan för ett par veckor sen. Nu vill Vänsterpartiet att Sverige ska följa efter. 

– Att rädda klimatet ska överordnas och genomsyra alla andra politiska beslut. Det skulle såklart förpliktigad oss att göra långt mycket mer, för att minska våra utsläpp. Vi behöver mer handling, det är vad svenska folket förväntar sig av oss politiker, säger riksdagsledamoten Jens Holm som också är ordförande i trafikutskottet. 

Han skulle ”omedelbart” ändra ett antal beslut som redan klubbats igenom i kammaren inom ramen för nödläget. Holm nämner infrastrukturplanen i vilken utbyggnad av motorvägar ingår som något som behöver stoppas. Han vill också förbjuda försäljning av nya bensinbilar senast 2025. 

– Klimatfrågan löper under lång tid. Men vi politiker kan göra rätt mycket omedelbart som får stor påverkan. 

Jens Holm nämner också statliga företag och myndigheter som enligt honom inte håller sig inom klimatmålen. 

– Ta försvarsmakten till exempel, de lever i sitt eget universum. De ska starta militära övningar på det sätt som passar dem bäst, utan miljö och klimathänsyn som behövs. De säger rutinmässigt nej till utbyggnad av olika vindkraftparker, säger Jens Holm. 

Är det inte viktigt att försvarsmakten ska få ha militärövningar så att de kan försvara Sverige på ett bra sätt, behöver det ena utesluta det andra?

– Fast ibland är det ena överordnat det andra. Exempelvis utbyggnaden av förnybara energisystem i Sverige. Jag tror att flygplan faktiskt kan fortsätta flyga ovanför vindkraftparker. Försvarsmakten är van vid att alltid få som den vill. Och det får vara slut på det nu, nu är det klimatet som måste ställas över andra områden, säger Jens Holm. 

Han vill också bygga ut kollektivtrafiken i glesbyggd och subventionera ombyggnad av bensinbilar till etanolbilar. 

Kan man inte göra allt det här som du säger utan att utlysa ett nödläge? Det låter mycket som ett signalord. 

– Ja, i viss mån är det ett signalord eller ett symboliskt beslut. Men de beslut som vi fattar i riksdagen, är normerande, de påverkar människor. Så om vi säger ”nu är läget akut” så tror jag att människor också förstår att nu ska vi ställa om Sverige på ett hållbart vis. 

Tror du inte att folk redan vet det? 

– Jag tror att folk vet på ett ungefär vad som behöver göras, men människor saknar politiskt ledarskap. Saker sker ofta sist i Sveriges riksdag och regeringen, det är bland aktivister som man driver på frågan först.

Läs mer: IPCC: ”Historiskt skifte krävs för att hejda uppvärmningen”

Guide: Så blir du mer klimatsmart