Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Vänsterpartiet vill samla in statistik över etnicitet

Other: Linn Malmén/TT

Vänsterpartiet vill att SCB börjar föra statistik över etnicitet och religion. Beslutet togs på partikongressen mot partistyrelsens vilja.

Partikongressen körde över partiledningen och röstade för att SCB ska samla in och redovisa statistik över bland annat etnisk tillhörighet och religion eller annan trosuppfattning.

Motionen kallar det för jämlikhetsdata som bygger på samtliga diskrimineringsgrunder, som syftar till att synliggöra olika gruppers utsatthet. Enligt motionen är det nödvändigt för att ta fram åtgärder mot diskriminering.

En av motionärerna är Daniel Riazat (V), riksdagsledamot för Vänsterpartiet.

– Det här har inte varit något problem i de andra länder som har jämlikhetsdata, vilket är en majoritet av länderna. Det handlar om självidentifiering och anonymitet. Det viktigaste är att man ska ha belägg när man pratar om strukturell diskriminering, säger han till TT.

Läs mer: Så vill V korta arbetstiden

Risken för att statistiken kan missbrukas är han inte rädd för.

– Jag kan inte se hur uppgifter som är anonyma och som handlar om jämlikhet kan utnyttjas. Kritikerna menar att det finns de som vill ha brottsstatistik över etnicitet, det är en helt annan debatt. Det är rasism att koppla ihop brott med etnicitet eller religion. Den debatten är bortspelad för länge sedan, förutom hos vissa moderater som vill värva röster från Sverigedemokraterna, säger Daniel Riazat.

Partiets talesperson i migrationsfrågor Christina Höj Larsen är glad över beslutet, trots att partistyrelsen var emot.

– Jag är stolt över att vara antirasistisk talesperson i ett parti som verkligen driver på för att sätta antirasismen i förgrunden, säger hon till TT.

TT: Men varför sade partistyrelsen nej?

– Vi tyckte att vi hade tillräckligt med verktyg i vår verktygslåda när det gäller diskriminering. I ett politiskt samtal där allt mer handlar om etnicitet tyckte vi att det inte ska vara ett sådant fokus, men när det gäller diskriminering så är det viktigt att belysa de frågorna, säger hon.

Men SCB avfärdar idén.

– Det är inte tillåtet att samla in statistik över etnisk tillhörighet, säger Nizar Chakkour, pressansvarig på SCB.

Chakkour tar som exempel dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldts uttalande för ett antal år sedan om att arbetslösheten är låg bland ”etniska svenskar mitt i livet”.

– Då blev det också prat om begreppet etnicitet och att SCB inte tar fram statistisk över det, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.