Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Vanvårdade fosterbarn får ersättning

Regeringen backar om de vanvårdade fosterbarnen — en ersättning på 250.000 kronor ska betalas ut, uppger regeringskansliet.

Efter ett tre timmar långt möte på onsdagskvällen kom regeringen, representerad av barn- och äldreminister Maria Larsson (KD), överens med S, MP och V om att beloppet ska utbetalas. Datum är inte klart.

De drabbade får också ett erkännande och en ursäkt.

Maria Larsson säger till TT att hon är glad över att det gick att nå en gemensam överenskommelse med oppositionen.

När regeringen först sade nej till att betala de drabbade 250.000 kronor vardera, var hennes motivering att det inte gick att sköta på ett rättssäkert sätt.

Men nu går det alltså att göra?

– Vi får göra avsteg från de vanliga principer som har rått på det här området. Staten går nu in och tar ett ansvar som är utöver det vanliga, genom att särbehandla den här gruppen. Därför att det viktigt att göra detta i en bred politisk överenskommelse.

Tycker du fortfarande att det är rättsosäkert?

– Det innebär att vi lämnar principen om att alla skadelidande ska behandlas lika. Det är också unikt att staten tar ansvar för kommunala beslut, svarar Maria Larsson.

Överenskommelsen innebär inte att det blir en snävare definition av vilka som kan komma i fråga för ersättning, enligt Maria Larsson.

Vad som väntar nu är att nya sekretessregler kommer att prövas i en kort remissrunda. Därpå ska Lagrådet avgöra om den nya lagtexten håller. Går det bra får riksdagen regeringens proposition snarast möjligt, lovar ministern.

– Detta är högst prioriterat på socialdepartementet och vi kommer att göra allt för att skynda på processen, säger hon.

Riksdagsledamot Lena Hallengren (S), vice ordförande i riksdagens socialutskott, tycker att det är välmotiverat att göra avsteg från principer i det här fallet.

– Det är en väldigt specifik situation, säger hon till TT.

Överenskommelsen innebär att oppositionspartierna kommer att vara med om att skriva lagrådsremiss och proposition. I arbetet ingår att tydliggöra för den nämnd som granska fallen, hur bedömningarna för ersättningen ska göras. Det gäller till exempel hur begreppet "allvarlig art" ska tolkas.

– Men det får inte förtydligas på ett sätt som gör att man snävar in gruppen mer än vad upprättelseutredningen har beskrivit, säger Lena Hallengren.

En viktig fråga är sekretessen för de som anklagas för vanvård av fosterbarn.

– Det handlar ju helt enkelt om förtalssituationer.

Sekretessen för de drabbade är inte minst aktuell, påpekar Lena Hallengren.

– Som drabbad ska man inte behöva möta nämnden och göra om allting som man redan lagt fram för en statlig utredning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.