Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Var tredje lever på riksdagens inkomstgaranti

Riksdagens kritiserade inkomstgaranti utnyttjas av många. Enligt SVT försörjs mer än var tredje riksdagsledamot som slutade efter valet 2010 fortfarande av riksdagspengar.

Av 123 riksdagsledamöter som avgick eller inte kandiderade efter valet 2010 hade 37 procent fortfarande inkomstgaranti från riksdagen i april 2012, visar en granskning som SVT gjort.

Totalt handlar det om 45 tidigare riksdagsledamöter. En av dem är miljöpartisten Mikael Johansson, 52, som efter 12 år i riksdagen lämnade sitt uppdrag.

Han får varje månad 37.667 kronor i inkomstgaranti och har rätt till det fram till sin 65-årsdag i mars 2025.

Det gäller alla som har suttit i riksdagen i minst sex år, och som har hunnit fylla 50 år.

– Jag har egentligen inte sökt något jobb överhuvudtaget, säger Mikael Johansson till SVT och förklarar varför.

– Därför att jag har tyckt att jag har varit inriktad på det här med vad jag vill göra med mitt liv. Då har det varit överskuggande att ägna tiden åt.

Han erkänner att det kan tyckas orimligt att andra villkor gäller före detta riksdagsledamöter jämfört med andra arbetslösa, men använder sig ändå av stödet för att ”det är en trygghet ekonomiskt”.

Även Dan Kihlström (KD), 55, får samma månatliga stöd. Han säger sig ha sökt jobb inom kommunal sektor, utan framgång. Men till arbetsförmedlingen har han inte sökt sig.

– Nej, det har jag inte gjort. Jag är lågprioriterad där, jag har ju min försörjning, säger Dan Kihlström.

De som utnyttjar inkomstgarantin i högst utsträckning är tidigare ledamöter för Vänsterpartiet och Socialdemokraterna (63 respektive 59 procent av ledamöterna), följt av Miljöpartiet (40 procent).

För allianspartierna är sifforna som följer: Kristdemokraterna 31 procent, Centerpartiet 23 procent, Moderaterna 13 procent och Folkpartiet 13 procent.

Fakta:Så genomfördes granskningen

• 136 riksdagsledamöter avgick eller lät bli att kandidera till riksdagsvalet 2010.

• Av dessa blev 13 personer trots allt ersättare eller ordinarie riksdagsledamöter efter valet. 123 personer återstod då.

• SVT fick genom Statens tjänstepensionsverk (SPV) en lista med namn på de tidigare riksdagsledamöter som fick inkomstgaranti utbetald i april 2012. Det gällde 87 personer.

• 46 av dessa 87 personer fick sin garanti beviljad i oktober 2010. Av dessa fick en pengar utifrån en justering för 2011. Den personen räknades bort och kvar fanns 45 riksdagsledamöter.

Källa: SVT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.