Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Varannan väljare i Sverige: Utvecklingen går åt fel håll

DN/Ipsos mätning visar att lag och ordning klättrat på listan över väljarnas viktigaste frågor.
DN/Ipsos mätning visar att lag och ordning klättrat på listan över väljarnas viktigaste frågor. Foto: TT

Lag och ordning har klättrat högt upp på listan över väljarnas viktigaste frågor, visar en mätning från DN/Ipsos. Samtidigt ser nästan varannan väljare pessimistiskt på samhällsutvecklingen.

– Det finns ett missnöje med leveransen från våra folkvalda, säger David Ahlin på Ipsos.

Ett krisartat läge i grundläggande samhällsfunktioner har beskrivits flitigt i medierna den senaste tiden. Polisens resultat har försämrats i stället för att förbättras efter att hela kåren samlats i en enda riksomfattande myndighet. Ett eskalerande våld mellan kriminella grupperingar har väckt stor uppmärksamhet. Samtidigt har många upprörts av vårdapparatens otillräcklighet, med nedlagda förlossningsavdelningar och långa köer på akutmottagningarna.

Läs även: Löfven: Accepterar inte att organiserad brottslighet tar över

Såväl lag och ordning som sjukvård är två områden som klättrat tydligt uppåt när väljarna rankar de viktigaste politiska frågorna. Lag och ordning pekas ut som viktigast av 11 procent av de tillfrågade i DN/Ipsos januarimätning, vilket ger en fjärdeplats på listan. Tidigare har bara runt 1 procent prioriterat frågan högst.

Sjukvården pekas ut som viktigast av 25 procent i januari jämfört med 14 procent i den närmast föregående mätningen i juni förra året.

– Det är förstås en avspegling av den debatt och rapportering som vi har haft under de senaste månaderna, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

Väljarnas priolista toppas fortfarande av integration och invandring men den frågan är inte lika dominant som tidigare.

I dag nämner 30 procent den som viktigast, mot 40 procent för ett år sedan då väljarna hade flyktingkrisens kulmen i färskt minne.

Det är en ny cocktail av politiska frågor som dominerar.

David Ahlin pekar på två delvis motsatta tendenser i mätningen.

– Å ena sidan ser vi ett slags återgång till ett mer bekant läge med frågor som skola och sjukvård högt upp på agendan. Å andra sidan är invandring och integration den viktigaste frågan och lag och ordning nämns av betydligt fler. Sammantaget är det ändå en annorlunda politisk agenda än hur det traditionellt brukar se ut i Sverige.

Frågor som brukar ta stor plats i debatten, som jobb och skatter, tycks inte längre engagera väljarna lika mycket. För närvarande är det inte heller många som oroar sig för Sveriges ekonomi.

– Det är en ny cocktail av politiska frågor som dominerar, säger David Ahlin.

Tydliga skillnader finns mellan män och kvinnor. En större andel av männen pekar ut invandring och integration samt lag och ordning som de viktigaste frågorna. Kvinnor lägger mer vikt vid skola och sjukvård.

Två partier sticker ut när det gäller hur deras väljare prioriterar. På MP-sympatisörernas lista är miljö överlägsen etta (56 procent), en fråga som kommer först på plats 7 sett till alla väljare (9 procent). Sverigedemokraterna avviker genom den betydelse deras väljare tillmäter invandring och integration. 64 procent anger detta som viktigaste frågan, jämfört med 30 procent i hela väljarkåren.

DN/Ipsos har också frågat hur väljarna ser på den övergripande utvecklingen i Sverige. Stämningsläget i väljarkåren är fortsatt pessimistiskt. Nästan varannan (48) procent anser att utvecklingen går åt fel håll. Bara 18 procent, färre än var femte, ser positivt på utvecklingen.

– DN/Ipsos har gjort en rad mätningar som visar att flera viktiga samhällsfunktioner upplevs fungera dåligt. Förtroendet faller, senast handlade det om polisen och försvaret men det gäller också skolan och integrationen. Jag tolkar det som att det finns ett missnöje med leveransen från våra folkvalda politiker, säger David Ahlin.

Januarimätningen visar inte på någon större förändring av stämningsläget, pessimismen har varit utbredd de senaste tre åren ungefär. Men längre tillbaka var bilden annorlunda.

– Det här är inget normalläge för Sverige. Att mindre än var femte tycker att Sverige utvecklas åt rätt håll är väldigt låga siffror historiskt sett, säger David Ahlin på Ipsos.

Foto:

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.