Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Världens tidningar: Nyvalet en kupp – och ingen sensation

En jordbävning, politisk kupp och en kapitulation, så beskrivs den svenska regeringskrisen på vissa håll runt om i världen. DN:s korrespondenter sammanfattar vad världens tidningar skriver om S besked om extra val.

• EU

Den svenska regeringskrisen hamnar på förstasidorna i de få europeiska tidningar och medier som har kontinuerlig rapportering om europeisk politik.

Den brittiska tidningen Financial Times skriver att en period av politisk osäkerhet i den vanligtvis så stabila nordiska landet inletts sedan det populistiska anti-invandringspartiet Sverigedemokraterna gjort gemensam sak med center-höger oppositionen och fällt regeringens budget.

Nättidningen EUobserver jämför utvecklingen i Sverige med det som hänt i Frankrike, Nederländerna och Storbritannien, där partier som motsätter sig invandring har förändrat det politiska landskapet och påverkat de etablerade partiernas politik.

• Belgien

I Belgien, ett land där utdragna regeringskriser inte är ovanliga, rapporteras bara kortfattat om den politiska krisen i Sverige.

Inte heller i Nederländerna letar sig nyheten om att den kortlivade svenska regeringen har avgått in på tidningarnas förstasidorna.

Instabila regeringar, ombildningar och nyval är ingen sensation utan hör till den vanliga politiska verkligheten i dessa länder.

De etablerade partierna i både Nederländerna och Belgien har också sedan lång tid tillbaka tvingats förhålla sig till de framväxande högerextrema och högerpopulistiska partierna.

• Frankrike

Sverige har en budget, men ingen regering, konstaterar vänstertidningen Libération och förklarar situationen som en borgerlig statskupp mot minoritetsregeringen. Högertidningen Le Figaro liknar krisen vid en jordbävning och politisk kupp. Tidningen förklarar det med att den svenska sociala modellen är slutkörd och understryker att Sverige inte har rett ut hur mottagandet av 80 000 flyktingar ska finansieras. Le Monde beskriver krisen som en triumf för Sverigedemokraterna. Tidningen hävdar att socialisternas come-back i regeringsposition kan bli kortvarig.

• Tyskland

Den svenska regeringskrisen omnämns på förstasidorna i bägge de rikstäckande tyska tidningarna och även på ledarplats. Vänsterliberala Süddeutsche Zeitung kallar det som skett för en kapitulation inför högern och skriver att det nu bara finns två alternativ: Antingen går man Sverigedemokraterna till mötes eller så börjar man samarbeta över blockgränserna. Konservativa Frankfurter Allgemeine Zeitung skriver att konsensuskulturen präglat svensk politik och varit till fördel för Socialdemokraterna. Tidningen anser att Stefan Löfven ville tvinga de borgerliga till samarbete enligt detta mönster, men att det inte gick eftersom blockpolitiken tagit över.

• Italien

Vad som är säkert är att Sverige som i åratal har setts som ett exempel på politisk och ekonomisk stabilitet - nyvalet som nu utlysts är det första sedan 1958 - nu riskerar att gå in i en period av osäkerhet som oroar en redan skrämd affärsvärld, skriver Italiens ledande näringslivstidning Il Sole 24 Ore.

• Storbritannien

Politisk turbulens i det vanligen så stabila Norden, uppmärksammas av flera brittiska medier. BBC var snabbt ute med nyheten att statsminister Stefan Löfven kommer att utlysa nyval.

"Regeringen misslyckas med att få igenom budgeten i riksdagen när det extrema högerpartiet Sverigedemokraterna stöder oppositionen" skriver BBC.

The Guardians kommentator Andrew Brown konstaterar att krisen visar hur nationalistisk populism får ökad makt och ökat självförtroende i ett land där den traditionellt varit svag.

I Financial Times skriver tidnigens Nordenkorrespondent Richard Milne att den berömda konsensuspolitiken är under press på grund av ökat stöd för det populistiska partiet (alltså Sverigedemokraterna).

"Krisen utlöstes av Sverigedemokraternas beslut att bryta med traditionen och rösta för oppositionens förslag, trots att det i partiets viktigaste fråga om invandring inte är någon skillnad mellan partierna till vänster och partierna till höger", skriver FT.

• Brasilien

All media i Brasilien rapporterar om regeringskrisen i Sverige och menar att det var invandrarfrågan som spräckte regeringen. Tidningarna skriver att det är den värsta politiska krisen i Sverige sedan 1958 och beskriver Sverigedemokraterna som ett högerextremt parti. Rio de Janeiros största dagstidning, O Globo, påpekar att den högsta medelinkomsten för invandrare i ett OECD-land är Sverige och citerar Mattias Karlsson (SD) som redan i september försökte få riksdagsvalet att bli en folkomröstning om Sverige skulle släppa in fler invandrare eller inte.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.