Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Växande intern kritik mot bristande ansvar

Stefan Löfvens tystnad i Omar Mustafa-affären fortsätter. S-ledaren tänker inte heller svara på några frågor efter torsdagens möte med partiets verkställande utskott (VU). Samtidigt växer den interna kritiken mot S-ledningen för att den inte tar på sig något ansvar för Omar Mustafa-affären.

Före VU-mötet i partiets riksdagskansli som inleddes vid lunchtid gav Carin Jämtin några intervjuer där hon upprepade det hon sade i tisdags: att hon avser att hela ansvaret för Omar Mustafa-affären vilar på Stockholms stads partidistrikt, trots ordföranden i Islamska förbundet valdes in i partistyrelsen av S-kongressen.

Det är fel, anser riksdagsledamoten Börje Vestlund, en av Stockholms stads sex S-ledamöter.

– Det är faktiskt så att man har ett ansvar. Sitter man i partiledningen måste man ha ett ansvar. Men jag skulle också vilja peka på valberedningens ordförande, säger Börje Vestlund till DN.

Han anser att riksdagskollegan Berit Högman som ledde valberedningens arbete inför valet av partistyrelse på S-kongressen i Göteborg borde ha kollat upp Omar Mustafas bakgrund.

– Man kunde ställt frågor om det i alla fall och det gjordes inte. Och därmed blir det en fråga för partiledningen, säger Börje Vestlund som är en av Stockholmsdistriktets mest erfarna ledamöter med drygt tio år i riksdagen bakom sig.

DN har under flera dagar förgäves sökt Berit Högman för en kommentar. Inte heller Stefan Löfven har några planer på att svara på frågor efter torsdagens VU-möte, meddelar hans pressekreterare Erik Nises via nyhetsbyrån TT. I stället hänvisas alla frågor till partisekreteraren Carin Jämtin.

Tidigare har statsvetarprofessorn och socialdemokraten Ulf Bjereld i en DN-intervju kallat S-ledningen ovilja att ta ansvar för "ett brott mot stadgornas idé och anda".

Torsdagens ordinarie VU-möte är det första som hålls efter att ett nytt verkställande utskott med sju ordinarie ledamöter och – efter en överraskande stadgeändring i sista minuten – åtta (!) suppleanter valdes in på S-kongressen i Göteborg den 6 april.

Dagordningen är lång och mötet väntas pågå hela eftermiddagen, uppger Carin Jämtins pressekreterare John Zanchi för DN. Under punkten om det politiska läget väntas en längre diskussion om Omar Mustafa-affären.

En av frågorna är om partiet ska be Omar Mustafa om ursäkt, något som Peter Weiderud, ordförande Socialdemokrater för Tro och Solidaritet (tidigare Broderskapsrörelsen), har krävt. Weiderud är adjungerad VU-ledamot och deltar i torsdagens möte, enligt Socialdemokraternas presschef Odd Guteland.

Hittills har partisekreteraren Carin Jämtin undvikit att svara på frågan om han ska få någon ursäkt eller om det pågår interna diskussioner om detta.

Någon ursäkt har Omar Mustafa inte fått från Stockholms arbetarekommun, vars ledning med ordföranden Veronica Palm i spetsen anser att orsaken till att han i lördags tvingades lämna partistyrelsen efter bara sex dagar var att han inte tillräckligt tydligt tog avstånd ifrån att i egenskap av Islamska förbundets ordförande bjuda in kontroversiella talare med antisemitiska och homofoba åsikter.

– Jag ser fram emot att ha ett samtal med honom. Om det inom ramen för det samtalet framstår att vi eller jag har gjort någonting som gör att vi bör be om ursäkt för, då kommer jag självklart att göra det i det samtalet. Men det är ingenting som jag vill göra via medier eller innan vi har haft det samtalet med honom, säger Olle Burell, kommunsekreterare för Socialdemokraterna i Stockholms stad.

DN har utan framgång sökt Omar Mustafa under den gångna veckan. Han befinner sig enligt Olle Burell inte i Stockholm, utan "på ett ställe där han vilar upp sig".

Socialdemokraternas verkställande utskott

Socialdemokraternas verkställande utskott

Ordinarie ledamöter:

Stefan Löfven, partiordförande

Carin Jämtin, partisekreterare

Karl-Petter Thorwaldsson, LO-ordförande

Elvy Söderström, kommunalråd Örnsköldsvik, Västernorrland

Mikael Damberg, ordförande Stockholms län

Anneli Hulthén, kommunalråd Göteborg

 Morgan Johansson, riksdagsledamot, Skåne

 

Suppleanter:

Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson

Ardalan Shekarabi, ersättare EU-parlamentet, Uppsala län

Lena Micko, kommunalråd Linköping, Östergötland

Tomas Eneroth, riksdagsledamot, Kronoberg

Veronica Palm, riksdagsledamot, Stockholms stad

Peter Hultqvist, riksdagsledamot, Dalarna

Therese Guovelin, vice ordförande Hotell- och restaurangfacket

Urban Ahlin, riksdagsledamot, Skaraborg

 

Adjungerade ledamöter (som saknar rösträtt):

Lena Sommestad, ordförande S-kvinnor

Peter Weiderud, ordförande Socialdemokrater för Tro och Solidaritet

Gabriel Wikström, ordförande SSU

Magnus Nilsson, ordförande Socialdemokratiska studentförbundet

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.