Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Veronica Palm: Situationen blev ohållbar

Foto: Scanpix
Arbetarekommunens ordförande Veronica Palm, som under veckan överrösts av antimuslimska hatmejl, säger till DN att situationen blev ohållbar.

– Omar Mustafa hade inte kunnat göra ett bra jobb. Jag har haft ett långt samtal med honom och uppmanat honom att lämna sin plats i partistyrelsen, vilket han också gjorde. Jag uppmanade honom däremot inte att lämna alla sina övriga uppdrag, vilket han gjorde ändå.

Kände ni inte till sakerna som framkommit under veckan när ni nominerade honom?

– Vi har blivit förvarnade om att det finns en del tveksamheter och gjort en granskning så gott vi kunde. Vi tyckte han skulle kunna göra ett bra jobb på nationell nivå och valde därför att nominera honom i ett sent skede. Men så som situationen har utvecklats så hade vi nog behövt göra en annan värdering.

Vad hade ni blivit förvarnade om?

– Det handlade bland annat om inbjudna talare på konferenser.

Omar Mustafa har i veckan kallats både antisemit och homofob, vad säger du om det?

– Jag har aldrig i något samtal tvivlat på att Omar har de värderingar som jag och Socialdemokraterna står för. Däremot har han stått bredvid och bjudit in människor med värderingar som jag absolut inte delar.

Vem som tar Mustafas roll i partistyrelsen är oklart. DN har sökt Omar Mustafa för en kommentar utan framgång.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.