Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

”Vi har kanske inte de lattjigaste förslagen”

”Vi har kanske inte de lattjigaste förslagen men politik är allvar”.
Med de orden underströk KD-ledaren Göran Hägglund den ekonomiska försiktigheten i det valmanifestet som den borgerliga alliansens partiledarna presenterade på måndagen.

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt anslog direkt den sparsamma tonen på pressträffen på Finnboda varv i Nacka i Stockholm.

– Under nästa mandatperioden finns inget utrymme för att sänka skatter. Alliansen utställer därför inga löften om ofinansierade skattesänkningar, sade Reinfeldt.
I manifestet poängteras att den svaga utvecklingen ekonomin gör att hårda åtstramningar inte passar sig 2015-2016. Mot slutet av mandatperioden avser alliansen däremot att dra in ytterligare 25 miljarder kronor till statskassan men har ännu inte preciserat hur.

– Vi har kanske inte de allra lattjigaste förslagen är allvar. Vi fortsätter att gneta vidare, fyllde KD-ledaren Göran Hägglund.

När det gäller reformer är det mesta i manifestet känt sedan tidigare. Reinfeldt framhöll Sverigebyggets kombination av bostadsbyggande och utbyggd infrastruktur.

På skolans område pekade Jan Björklund (FP) på ordningsbetyg och fler karriärtjänster för lärare.

Centerpartiets Annie Lööf var särskilt nöjd med en ytterligare sänkning av arbetsgivaravgifterna för dem under 22 år, liksom satsningen på fler laddstolpar för elbilar.
Göran Hägglund (KD) har inte fått gehör för det han kallat ”århundradets sjukvårdsreform”, det vill säga förstatligande av sjukhusvården.

I manifestet har detta krympt ihop till att viss högspecialiserad vård ska koncentreras till ett fåtal platser. Hägglund var dock nöjd med att ha fått med äldreboendegarantin för alla över 85 år liksom en ny satsning på psykiatrin för barn och unga.

Alliansen lovar att det inte ska bli några skattehöjningar på arbete eller på företag. Det blir inte heller några ofinansierade skattesänkningar.

– Det är nu det avgörs om vi bygger upp våra skyddsvallar när nästa kris kommer. Och tro mig, den kommer - det är frågan om när, säger Reinfeldt.

För 2016, 2017 och 2018 kostar reformerna 10,7, 12, 4 respektive 13,3 miljarder kronor. Även under de här åren är det skolsatsningarna som kostar mest, liksom en samordnings- och tillgänglighetsmiljard i sjukvården.

Fem miljoner människor ska jobba 2020. Det sker genom att fortsätta de reformer som är lagda, att arbetslinjen får fortsätta.

Till det kommer 50 000 fler jobb genom bland annat det som Alliansen kallar Sverigebygget som presenterades under Almedalsveckan i somras. Det antas ge 20 000 fler jobb i byggsektorn. Att bygga ut bostäder blir centralt. Det kräver marktillgång och förtätning av städer, korta ned byggprocesserna och ta ned kostnaderna för att bygga. Ett exempel på regeländringar är de gällande buller.

Alliansens mål för skolan är att Sverige inom tio år ska ligga bland de tio bästa länderna i Pisamätningarna, där vi nu ligger på 38:e plats.

– Då krävs det mer än vad som redan är gjort, säger FP-ledaren Jan Björklund och berättar att lejonparten av satsningarna kommer på lågstadiet.
Mindre klasser, fler lärare, fler speciallärare och tioårig grundskola är de viktigaste skolförslagen.

En nyhet i valmanifest är att Alliansen nu lovar 300.000 nya bostäder till 2020. Förutom de omkring 240.000 bostäder som Boverket räknar med ska bli byggda, så ska Alliansens så kallad Sverigebygge bidra med resten.

Det ska ske genom att tillgången på byggbar mark ska ökas i städerna, genom att tillståndsprocessen förkortas och genom att förenkla byggkraven så att det blir billigare att bygga. Enligt Reinfeldt är förändringar av bullerkrav den enskilt viktigaste regelförändringen.

Alliansregeringen kan tänka sig att sälja andelar i det statliga bolåneinstitutet SBAB och statliga aktier i teleoperatören Telia Sonera, för att finansiera avbetalningar på statsskulden.
Förändringarna i det statliga ägandet ska enligt valmanifestet leda till bättre fungerande marknader och en mer effektiv samhällsservice.

"Det är dock inte aktuellt med försäljning av LKAB, Apoteket eller Vattenfalls nordiska verksamhet. Detaljmonopolet för alkohol ska värnas och Systembolaget behållas i statlig ägo", skriver Alliansen.

Alliansen vill vidare fördubbla jämställdhetsbonusen för föräldraledigheten de två sista månaderna. Som mest kan man då få 19 000 kronor i bonus.

Andra förslag i manifestet är att göra SFI, Svenska för invandrare, mer effektivt. Utbildningen läggs ner som specifik skolform och läggs i stället in i Komvux.
Alliansen har också enats om att ta fram lagstiftning om att delta i strider med terrororganisationer utomlands.

Alliansen vill också sänka kostnaderna för dem som skapar jobb. Det ska ske genom kraftigt sänkta sjuklönekostnader, genom förstärkt högkostnadsskydd och genom att sänka arbetsgivaravgifterna för anställda under 23 år ned till 10,21 procent.

Sociademokraterna väntas komma med sitt manifest senare i veckan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.