Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

”Viktig debatt för Juholt”

Maria Crofts, DN:s politiska kommentator, om årets första partiledardebatt i riksdagen.

Vilken betydelse har dagens partiledardebatt för Håkan Juholt?

– Den har stor betydelse eftersom S-ledaren är ifrågasatt i sitt parti. Han måste framför allt undvika fler klavertramp men också visa att han klarar att föra fram socialdemokratisk politik på ett trovärdigt sätt.

Hur gick det för Juholt i debatten, och vad var höjdpunkterna i debatten?

– Första delen av debatten blev något av en duell mellan Reinfeldt och Juholt eftersom de var först ut med sina inledningsanföranden. Juholt angrep regeringen för att göra för lite för att minska arbetslösheten. Det är traditionell socialdemokratisk politik att sätta jobben främst och det gick sannolikt hem hos både medlemmar och en del av väljarna. Reinfeldt tala, som vanligt måste man nog säga, om att Sveriges ekonomi är stark. Han siktade in sig på skattepolitiken i sina angrepp på Juholt och där han S-ledaren svårt att kontra eftersom Socialdemokraternas  skattepolitik är under utredning.

Hur har de senaste dagarnas uttalanden och turerna kring budgeten påverkat Juholt och hans position?

– Mycket negativt. S-ledaren är nu öppet ifrågasatt av flera tunga namn  inom de egna leden. Exempelvis S-kvinnornas ordförande Lena Sommestad som ifrågasätter utnämningen av Urban Ahlin till ny gruppsekreterare i riksdagen och LO-ordföranden Wanja Lundby Wedin som drivit på för att turerna kring skuggbudgeten ska utredas.

Vad kommer att hända under de närmaste två dagarna när Socialdemokraternas verkställande utskott sammanträder?

– Det är ett tvådagarsmöte som börjar på torsdagen och VU kommer självfallet att diskutera partiets kris och om Juholt kan sitta kvar. Det som talar mest till Juholts fördel är att det inte finns någon självklar efterträdare som de stridande falangerna i partiet kan enas kring. När Juholt utsågs var han en kompromisslösning och det återstår att se om partiet kan hitta en ny sådan lösning. Hur det går får vi möjligen veta under torsdagen men senast på fredag måste det komma ett besked om hur VU ser på framtiden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.