Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 10:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/viktig-seger-for-sabuni-i-jakten-pa-partiledarposten/

Politik

Viktig seger för Sabuni i jakten på partiledarposten

Nyamko Sabuni. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Nyamko Sabuni vann en viktig seger när Liberalerna i Västsverige höll medlemsomröstning om vem som ska bli partiledare. Nyamko Sabuni fick 638 röster mot 434 för Erik Ullenhag. Västsverige tillsammans med Stockholm och Skåne de största länsförbunden.

På söndag ska Liberalerna i Västsverige fastställa en rekommendation om vem som bör bli nästa partiledare, men medlemsomröstningen som redovisades på fredagseftermiddagen ger en tydlig indikation. Det innebär att 57 procent röstade för Sabuni och 38 procent för Erik Ullenhag.

 Den tredje kandidaten Johan Pehrson fick 54 röster.  Av 3.085 medlemmar deltog 1.126 i den digitala omröstningen

– Resultatet av den rådgivande medlemsomröstningen lämnas nu över till förbundsmötet för ställningstagande på söndag. Där ska det beslutas om en rekommendation till förbundets 33 ombud som ska delta på landsmötet i slutet av juni. Ombuden röstar efter sin egen uppfattning på landsmötet där frågan till slut avgörs, säger Pär Gustafsson förbundsordförande för Liberalerna i Västsverige i en kommentar.

Resultatet i Västsverige kan bli avgörande, då det enligt uppgifter till DN finns en majoritet bland medlemmarna för Nyamko Sabuni i Skåne och för Erik Ullenhag i Stockholm.

I Skåne hålls en medlemsomröstning under helgen. Stockholm lämnar besked i partiledarfrågan på tisdag nästa vecka.

I torsdags meddelade Liberalerna i Stockholms stad att man nominerar Erik Ullenhag till ny partiledare. Liberalerna i Uppsala län och Liberala ungdomsförbundet har fattat samma beslut.

Liberalernas länsförbund I Jönköping ställer sig bakom Nyamko Sabuni efter en medlemsomröstning som presenterades på fredagen. Tidigare i veckan har länsförbunden i Norrbotten, Västernorrland och Östergötland gjort klart att de vill se Nyamko Sabuni som Jan Björklunds efterträdare på partiledarposten.

På tisdag nästa vecka måste alla länsförbund ha meddelat valberedningen vilken kandidat man står bakom. Därefter kommer valberedningen att föreslå en kandidat inför det slutliga avgörandet. på landsmötet den 28 juni.

Ombuden förväntas följa länsförbundens beslut är fria att rösta som de vill. Valberedningens kandidat kan därför ställas mot någon annan.

Västsverige, Skåne och Stockholm är de tre största länsförbunden, som tillsammans har 96 av de 178 ombuden på landsmötet. 

Läs mer: Ewa Stenberg: Ledarvalet kan avgöra regeringens framtid 

Läs mer. Sabunis ursäkt efter utspel om migration