Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

”Viktigt att arbetet mot terrorismen kommer igång”

Foto: Magnus Hallgren

Regeringen och allianspartierna har kommit överens om hur terrorismen ska bekämpas i Sverige. Men Moderaternas Beatrice Ask är inte nöjd med tiden det tar för åtgärderna att bli verklighet.

– Det är viktigt att saker kommer i gång. Exempelvis ska hemlig datoravläsning utredas, där är det viktigt att de direktiven blir klara snart, säger hon.

Överenskommelsen som Beatrice Ask, ordförande i justitieutskottet, talar om slöts mellan regeringen och allianspartierna i fjol och handlar om hur terrorism ska motverkas. I överenskommelsen har man bland annat bestämt att terrorresor ska kriminaliseras och att missbruk av svenska pass ska försvåras. Men vissa saker befinner sig under utredning, och det är de processerna som Ask vill skynda på.

– Det är ofta så att folk tror att allting är gjort bara för att man har pratat om det. Så är det inte. Jag tror att det är viktigt att driva på och se till att utredningarna skyndas på.

– Jag tror även att man ska fundera ett varv till när det gäller Säkerhetspolisens möjligheter att få information från signalspaning, också när man inlett förundersökning. Det pratade vi om när vi kriminaliserade resorna, men då var det inte aktuellt, säger Beatrice Ask.

Under torsdagen ägde ett möte rum i Bryssel mellan Europas inrikesministrar, där Anders Ygeman (S) representerade Sverige. EU planerar sedan tidigare bland annat att anta ett direktiv gällande användning av flygpassageraruppgifter för att förebygga terrorangrepp. Även där vill Ask driva på arbetet.

– Man kan känna en viss frustration över att det inte är på plats. Det beror inte på Sverige, vi har ju jobbat med det här i många år och har det för egen del. Men det skulle vara till nytta om vi hade det i övriga länder också. Där har EU-parlamentet tagit väldig lång tid på sig, säger hon.

Men rent demokratiskt finns det väl samtidigt förtjänster med att den här typen av saker får ta tid?

– Jo, men det som ska ta tid är att gå igenom utredningsfakta, fördelar och nackdelar. Det vi måste bli bättre på är att bli snabbare på att sätta i gång med processen att ha något att utgå ifrån, säger Beatrice Ask.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.