Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 14:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/viktor-barth-kron-om-partierna-kommenterade-arets-julklapp/

Politik

Viktor Barth-Kron: Om partierna kommenterade Årets julklapp

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Årets julklapp 2018 är “det återvunna plagget”, meddelade Handelns utredningsinstitut nu på morgonen. 

Viktor Barth-Kron
Rätta artikel

Det kan ses som en klimatorienterad uppföljare till 2017 års elcykel, medan den tekniska trenden – med 2017 års VR-glasögon och robotdammsugaren 2016 – nu bryts.

Riksdagspartierna har såvitt bekant inte kommenterat julklappen officiellt ännu, men DN:s Viktor Barth-Kron har liksom varje år en prognos för vad de skulle säga, om det sade något.

* * * * *

Socialdemokraterna:

– Detta är mycket glädjande. Socialdemokraterna har alltid satsat på återvinning. Genom att konsekvent återvinna både förslag och argument har vi under de senaste 20 åren gjort stora insatser för debattklimatet.

Moderaterna:

– Sverige har enorma problem, och då kommer övergångsregeringen dragande med en julklapp. Det är anmärkningsvärt. För att markera att Sverige behöver en ny riktning kommer vi lägga en egen motion där vi förbjuder ärvda jeans och inför ett riktat avdrag för nya slipsar.

Sverigedemokraterna:

– En god Sverigevän är egentligen för återvinning, särskilt av gångna tiders ideal och värderingar, men eftersom Moderaterna nu säger nej till Årets julklapp så vill vi visa vår goda vilja och göra detsamma. I alla fall just nu. Nu är det dags att de andra partierna kommer upp ur sandlådan.

Centerpartiet:

– Centerpartiet har alltid varit tydliga med att vi är för återvinning. Därför kommer vi nu att stå upp för våra värderingar och rösta nej.

Vänsterpartiet:

– Det är väl känt att Vänsterpartiet ser återvinning som livsnödvändigt för att skapa ett hållbart samhälle, där människor faktiskt kan leva. Samtidigt noterar vi att Sverigedemokraterna nu egentligen är positiva till Årets julklapp, och då är det inte aktuellt för oss att driva frågan. Kampen mot högerextremismen går först för oss. Jonas Sjöstedt kommer därför träffa väljare i Hägersten i dag, vid ett event där vi bränner upp fyra höstkollektioner från Acne.

Kristdemokraterna:

– I Stefan Löfvens Sverige växer vårdköerna, poliskrisen tilltar, och nu kräver regeringen att folk ska gå i trasiga skor. Säg vad beror det på? En röst på Kristdemokraterna är den tydligaste rösten för förändring, oavsett vilken.

Liberalerna:

– Liberalerna gick till val på en stark reformagenda för vår och sommar. Det var heller inget annat alliansparti som lyfte frågan om julklappar före valet. Vi kommer inom kort att kalla in partirådet och låta det ta ställning till två tydliga alternativ: Nej till Årets julklapp just nu, eller Ja med reservation.

Miljöpartiet:

– Det är förstås jättebra med återvinning, men det viktiga är att vi förändrar människors bild av vad ett plagg kan vara. Vem säger att en tygbit med några hål i ska ses som en “t-shirt”? Vem säger att ett köksbord inte kan vara en hatt? Vår uppfattning om sakerna vi har på oss styrs av gamla normer, och de måste alltid ifrågasättas. Därför har vi gett ett riktat uppdrag till statens museer att se över det här.

Viktors val: Årets julklapp – en ny väljarkår