Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Vill driva feministisk utrikespolitik

02:21. DN pratade med den nya utrikesministern på väg från Riksdagen till slottet.

Sverige nya utrikesminister Margot Wallström vill bedriva en feministisk utrikespolitik. Det berättar hon i första intervjun sedan hon tillträtt som DN fick på väg till skifteskonseljen på Slottet. Men hon vill inte säga vad hon tycker om den borgerliga utrikespolitiken under företrädaren Carl Bildt.

– Jag tänker inte recensera Carl Bildt, utan jag tänker faktiskt förespråka en rödgrön utrikespolitik. Jag ska också se till att det blir en feministisk utrikespolitik. Att jobba med frågan kvinnor, fred och säkerhet är en prioriterad fråga för mig, säger Margot Wallström.
Därmed nämner hon det område som hon hade ansvar som särskilt sändebud för FN:s generalsekreterarens mellan 2010 och 2012, att bevaka kvinnors utsatta situation i krig och andra konflikter.

I samma ögonblick som den första gruppbilden på den nya regeringen togs påmindes hon också om världsläget när en demonstration mot Isis skanderade på Riksgatan samtidigt som nyfikna stannade till samlades för att ta bilder på den nya regeringen med sina telefoner.

– Jag är full av energi och idéer på vad som nu ska göras göras. Det viktigaste är att försvara mänskliga rättigheter, se till att det blir lugn och ro i vår närområde och att visa solidaritet som Sverige är känt för i världen, säger hon.

Wallström, som fyllde 60 år förra veckan, säger att hon vetat "ett litet tag" att Stefan Löfven skulle erbjuda henne jobbet som utrikesminister. Hon gjorde sitt första framträdande i Socialdemokraternas valrörelse i Umeå den 17 augusti och fick en alltmer framträdande del i slutskedet av valrörelsen. Men mer detaljerat än så vill hon inte svara.

– Vi behöver inte gå in på det.

Den tidigare EU-kommissionären (1999-2010) får också ansvar för EU-frågorna som flyttas från statsrådsberedningen.

– Det betyder att jag har ett övergripande ansvar för EU-frågorna. En av de viktigaste frågorna är att ta itu med hur fredsprojektet EU också ska se till hur vi ska säkra vårt närområde runt Östersjön och här i vårt land., säger Wallström.

Hon ska leda ett rödgrönt departement, eftersom Miljöpartiets Isabella Lövin, som nu lämnar EU-parlamentet, fått biståndsministerposten.

– Jag känner henne lite grand från EU-parlamengtet, men jag känner hennes gärningar och det ska bli jätteroligt.

Hur känns det att bli utrikesminister?

– Det känns mycket bra. Som socialdemokrat är jag fantastiskt glad och stolt för att bidra till en rödgrön utrikespolitik.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.