Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-29 17:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/viral-bild-sprider-felaktiga-siffror-om-antalet-anmalda-valdtakter/

SVENSK POLITIK

Viral bild sprider felaktiga siffror om antalet anmälda våldtäkter

Antalet anmälda våldtäkter i Sydafrika är i relation till befolkningen nästan hälften så lågt som den spridda bilden påstår.
Foto: Don Emmert/Twitter/DN

En bild som påstås visa antalet anmälda våldtäkter per 100.000 invånare i flera olika länder blev under fredagen viral, bland annat efter att Sverigedemokraterna delat den. Men siffrorna på bilden kommer från olika år och är i vissa fall helt felaktiga, och faktum är att antalet anmälda våldtäkter per 100.000 invånare är högre i Sverige än vad som påstås i bilden.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.