Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Wallström beklagar brittiskt valresultat

Foto: Nora Lorek/TT

Utrikesminister Margot Wallström (S) beklagar det brittiska valresultatet. ”Det är klart att det ur min synvinkel är trist att det har gått så dåligt för Labour”, säger hon till DN.

Hon tycker att det är för tidigt att säga hur valutgången påverkar Storbritanniens relation till EU. Men det finns orostecken.

– Det som man nu kan konstatera är att om nu Liberaldemokraterna inte finns med i regeringen så har den som tidigare varit en balanserande kraft när det gäller EU-skepticismen borta.

Om resultatet står sig och konservativa Tories får egen majoritet blir det upp till bevis i EU-frågan för premiärminister David Cameron, hävdar Wallström.

– Det är klart att vi har kommit närmare att få en folkomröstning. Säkert kommer vi att få en mer EU-skeptisk hållning. Men de får bevisa nu hur de utformar politiken och regeringen. Det är bara att avvakta, säger hon.

Hur viktigt är det vad som händer med Storbritannien i relation till EU?

– Det är klart att det är jätteviktigt. Absolut. Storbritannien är en väldigt viktig spelare och medlem i EU-kretsen.

När Margot Wallström på fredagseftermiddagen möter studenter i Uppsala har hon ett klart budskap till Tories: Stanna i EU-kretsen!

Men hon tycker inte att rapporterna från Storbritannien är alldeles entydiga.

– Det är för tidigt att säga. Det finns ju tecken på att det även har gått i mer EU-vänlig riktning. Men det som jag har tyckt genom årens lopp och också som kommissionär är att det finns få som verkligen står upp för EU-medlemskapet i Storbritannien. Det finns en mediebild som är helt förvrängd med halvsanningar och rena lögner om EU.

Varför gick det så dåligt för Labour?
– Jag vet inte. Jag tycker bara att de blir för lika. De ser likadana ut och pratar lika.

Då talar du om David Cameron och Ed Milliband?
– Ja. De blir spegelbilder av varandra. Jag tror att det blir farligt.

– Men det är också synd därför att Ed Milliband har försökt tala om jobben och tryggheten, och det är frågor som påverkar hur man ställer sig till EU.

Förtydligande 2015-05-08 16:06
Margot Wallström vill förtydliga att det hon beklagar är Labours tillbakagång, inte hela valresultatet. Hon gratulerar David Cameron till valsegern.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.