Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 08:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/wallstrom-oansvarigt-att-komma-med-ett-sant-har-forslag/

Politik

Wallström: ”Oansvarigt att komma med ett sånt här förslag”

– Ur ett demokratiskt perspektiv så är det oansvarigt att komma med att sånt här förslag, säger Margot Wallström (S). Foto: Lisa Mattisson

Utrikesminister Margot Wallström (S) är kritisk till Moderaterna i Stockholms läns beslut om att public service bör avskaffas helt.

– Jag är mycket bekymrad över utvecklingen inom Moderaterna, om de inte kan stå upp och försvara public service, säger Margot Wallström (S).

Rätta artikel

I lördags fattade Moderaterna i Stockholms län beslut om att genomföra ”en ordentlig genomlysning av public service”. Moderaternas ungdomsförbund Muf hade yrkat på ett tillägg i förslaget inför länsförbundsstämman: att Moderaterna ska verka för att public service på sikt ska läggas ned.

Förslaget röstades igenom med 109 röster för och 77 röster mot.

Samma dag beslutade ett annat tungt distrikt, Moderaterna i Västra Götaland, att de vill minimera eller helt avskaffa den nya public service-skatten, den obligatoriska skatt som ersatt licensavgiftens finansiering av public service. 

Utrikesminister Margot Wallström (S) kallar båda besluten för ”illavarslande” och ”oansvariga”.

– Jag är mycket bekymrad över utvecklingen inom Moderaterna, om de inte kan stå upp och försvara public service. Det är ju en företeelse vi sett i Danmark och i Ungern och i en rad andra länder där public service attackeras. Det är illavarslande. För mig är det helt omistligt att ha public service för att kunna få en välinformerad debatt i ett demokratiskt samhälle.

Wallström tycker att förslagen bör debatteras trots att Moderaterna inte drivit frågan om att lägga ner public service på en nationell nivå.

– Det är två stora länsförbund och ungdomsförbundet har en tydlig syn på det här. Ur ett demokratiskt perspektiv så är det oansvarigt att komma med att sånt här förslag, säger Margot Wallström (S).

Moderaterna i Stockholms län uppger att bakgrunden till beslutet främst handlar om att skapa större konkurrens bland medier. Erik Ottoson, andre vice ordförande i Moderaterna i Stockholms län, säger att han röstade för förslaget. 

– Jag tycker att förslaget är bra och jag personligen röstade för. Vi har en statlig aktör som är skattefinansierad och som får en stark ställning och trycker ut andra. Det blir en snedvridning och en dysfunktionell marknad där andra seriösa journalistiska initiativ inte får samma förutsättningar att konkurrera fritt. Det är väl det som vi vill få ordning på, säger Erik Ottoson (M).

Han vill inte resonera kring vilket stöd beslutet har nationellt, och säger att det fortfarande finns mycket kvar att reda ut kring hur en nedläggning av public service ska gå till. 

– Det finns många olika uppfattningar i ett stort parti. Men från oss är budskapet tydligt, att vi vill avskaffa public service på sikt. Jag tror att vi får en spännande debatt på partistämman. Om vi vinner den debatten, det får vi se.

Erik Ottoson (M) säger att man inte kan ”dra likhetstecken mellan public service och fria medier” och är kritisk till Wallströms Ungern-jämförelse.

– Jag tycker att det är starka överord från utrikesministern. I till exempel Ungern har man exakt det som vi vill förebygga, en ledning för landet som går in och påverkar och förtrycker det fria ordet. Om vi hade en Orbán-person som satt i Sveriges regering som hotade att dra in finansieringen om man rapporterade något obekvämt. Man får se det här förslaget för vad det är, det är ett konstruktivt förslag för att inte se till att vi hamnar i en sits där vi har en stor statlig mediekanal som basunerar ut förslag godkända av staten, säger Erik Ottoson (M).

DN har sökt Lotta Finstorp, Moderaternas kulturpolitiska talesperson och vice ordförande i kulturutskottet. Hennes pressekreterare hänvisar till ett mejl som Lotta Finstorp skrev till DN tidigare på måndagen: ”Vi har inget sådant förslag nationellt i dag. Det är beslut som fattats på lokala förbundsstämmor. På partistämman i höst får vi sedan diskutera detta, så som vi gör med en rad andra frågor.”