Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-19 08:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/wallstrom-pressades-i-ku-om-fn-rapporten/

Politik

Wallström pressades i KU om FN-rapporten

Foto: Naina Helén Jåma/TT

UD begick allvarliga fel som försvårade för medier och opposition att granska Sveriges kampanj för en plats i FN:s säkerhetsråd. Den anklagelsen riktades mot utrikesminister Margot Wallström vid en utfrågning i KU på torsdagen.

– Vi har inte haft något att dölja, säger Margot Wallström.

Rätta artikel

Granskningen som pågår i riksdagens konstitutionsutskott utgår från avslöjanden som DN gjorde under förra året. Avslöjandena handlade om en utvärdering av Sveriges kampanj för att få en plats i FN:s säkerhetsråd. Kampanjen lyckades och Sverige avslutade sin tvååriga sejour i säkerhetsrådet vid det senaste årsskiftet.

När DN försökte få ta del av den utvärdering som gjorts av ambassadör Anders Lidén blev det först nej. DN kunde därefter visa att det som sedan presenterades inte var hela den rapport som Anders Lidén lämnat in, samt att UD på olika sätt försökt påverka hans beskrivning av kampanjen.

På torsdagen frågades utrikesminister Margot Wallström (S) ut av KU. Moderaternas Fredrik Schulte riktade hård kritik mot hur UD hanterade Anders Lidéns rapport.

– Att det sker på det här sättet är allvarligt eftersom offentlighetsprincipen är kärnan i svensk demokrati, att medier och opposition kan granska regeringen, säger Fredrik Schulte.

Läs mer: UD försökte ändra i rapporten om kampanjen

Margot Wallström hävdar att rapporten från Anders Lidén var ett internt arbetsmaterial och därför inte en allmän handling som ska lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Att riksdagens utrikesutskott sedan fick ta del av hela rapporten berodde enligt Margot Wallström på att man behövde försvara sig mot anklagelser om att UD försökte mörka.

– Eftersom det blev en debatt som såg ut som att vi försökte dölja något så bjöd vi in utrikesutskottet att se allting, säger utrikesministern.

Flera KU-ledamöter ställde kritiska frågor till Margot Wallström om den senfärdiga hanteringen av begäranden om att få ta del av rapporten. Utrikesministern medgav att UD:s tillämpning av offentlighetsprincipen har brustit, något som har uppmärksammats även i tidigare KU-granskningar som inletts med anledning av DN-artiklar. 

– Det är oacceptabelt att UD hamnar i blåsväder för hanteringen av handlingar, sade hon och hävdade att ett arbete bedrivs inom departementet för att komma till rätta med bristerna.

KD:s Tuve Skånberg menade att det är just dröjsmålen och de oklara beskeden det finns anledning att vara kritisk mot. Hans bedömning är att UD inte i första hand har agerat för att undanhålla information. 

– När eftersläpande handlingar till slut har kommit till vår och allmänhetens kännedom så har det visat sig att det stämmer att det inte fanns något att dölja, säger Tuve Skånberg.

Läs mer: UD får ny kritik av JO för långsam hantering av ärenden