Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Wallström till Sydkorea för att diskutera säkerhetsläget

Utrikesminister Margot Wallström (S).
Utrikesminister Margot Wallström (S). Other: Anna-Lena Wejderman

Utrikesminister Margot Wallström (S) tonar ner förväntningarna på att hennes kommande resa till Sydkorea ska leda till ytterligare närmanden mellan Nord- och Sydkorea.

– Man bör inte ha några orealistiska förväntningar på det här, säger Margot Wallström.

På söndag reser Margot Wallström med en svensk delegation till Sydkorea. Hon är inbjuden av sin sydkoreanska kollega Kang Kyung Wha och de bägge kommer bland annat att diskutera säkerhetsläget på den koreanska halvön innan utrikesministern avslutar besöket med att titta på svenska idrottare som deltar i olympiska spelen. 

Sverige har sedan länge diplomatisk närvaro i Nordkorea och kontakter på högsta politiska nivå eftersom Sverige är så kallad skyddsmakt för USA, Kanada och Australien. Det innebär att Sverige företräder dessa länder i konsulära frågor, som till exempel förhandlingar om frigivning av fångar.

– Vi har en mycket lång diplomatisk närvaro i Nordkorea. De känner oss väl och de litar på oss. Vi är inget hot och det gör att vi kan förmedla kontakter på högsta nivå. Men jag vill inte ge intryck av att vi har någon särskilt aktiv roll. 

Under de pågående olympiska spelen i Sydkorea har det skett en tillfällig islossning mellan Nord och Syd. Nordkorea har skickat en delegation med en handfull idrottare och en välregisserad hejarklack samt deltar i ett blandat damhockeylag med Sydkorea.

– Att de deltar i de olympiska spelen är ett exempel på hur man sakta men säkert bygger förtroende för varandra och visar att man vill mötas på olika sätt. Man bör inte ha några orealistiska förväntningar på det här men det är i alla fall ett första steg, säger Margot Wallström.

Nyligen besökte en nordkoreansk delegation på hög politisk nivå Stockholm och hade överläggningar på Utrikesdepartementet. Officiellt handlade besöket om Sveriges uppdrag som skyddsmakt.

– Det betyder att vi kan prata med dem om sådana saker i första hand men också höra hur de ser på säkerhetsläget på Koreahalvön. När man träffas på det här sättet passar man alltid på att höra hur de ser på det här och om de ser någon väg framåt, säger Margot Wallström.

Ewa Stenberg: Svensk säkerhetspolitik blir allt otydligare 

Fakta.Wallström i Sydkorea

Margot Wallström besöker Sydkorea den 19–21 februari.

Besöket inleds med överläggningar med Sydkoreas utrikesminister Kang Kyung Wha. Mötet rör bilaterala frågor, situationen på den koreanska halvön samt FN-frågor.

Besök hos svensk personal vid Neutrala nationernas övervakningskommission (NNSC) i Panmunjom.

Träffar svenska idrottare vid vinter-OS i Pyeongchang.

Källa: UD

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.