Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Wallström: ”Vi har bara sett början på situationen med klimatflyktingar”

Utrikesminister Margot Wallström (S).
Utrikesminister Margot Wallström (S). Foto: John Alexander Sahlin/TT

Utrikesminister Margot Wallström (S) säger att det inte kommer att dröja alltför länge innan Europa får ta emot människor som flyr sina länder på grund av klimatförändringar. 

– Det är viktigt att sätta frågan på dagordningen i FN:s säkerhetsråd, säger Wallström. 

VAL 2018

Under veckan är det möte i FN:s säkerhetsråd i New York. Sveriges utrikesminister Margot Wallström är på plats och ska hålla i flera debatter. 

En av dem handlar om klimatrelaterade säkerhetsrisker. Ett exempel på ett riskdrabbat område är området kring Tchadsjön, som försörjer fyra länder med vatten i centrala Afrika. Under de senaste decennierna har den grunda sjöns vattennivå sjunkit i allt större hastighet. Det har skapat konflikter i området och gjort det lättare för terrorsekten Boko Haram att få fäste. 

– Vi har bjudit in experter från flera drabbade områden från olika delar av världen som ska briefa oss om läget. Det är viktigt att de får en röst i FN:s säkerhetsråd. Detta är tredje gången som frågan tas upp i rådet och det är viktigt att den sätts på dagordningen,  säger utrikesministern. 

Hon säger också att både Kina och Ryssland tidigare varit skeptiska till om klimatpåverkningar verkligen medför säkerhetsrisker för drabbade områden. 

– Och vi menar att det är tid att sluta diskutera om klimatförändringar har säkerhetspåverkning och istället börja tala om hur vi ska svara på det som faktiskt händer runt om i världen. 

Enligt utrikesministern kommer det inte att dröja länge innan Europa får ta emot stora flyktingströmmar på grund av klimatet. 

– Bara exemplet Tchadsjön som krymper i en förfärande hastighet tvingar människor på flykt. Först kommer de att bege sig till närområden men sen kommer de såklart också att fly till angränsande länder. Vi har bara sett början på situationen med klimatflyktingar, säger Margot Wallström. 

Hon fortsätter att alla FN:s medlemsländer måste ta ett gemensamt ansvar. 

– Vi kommer att fortsätta med att insistera på att det inte bara är Sverige och ett fåtal andra länder som kan ta emot flyktingar. Men vi ska också påverka så att människor inte tvingas fly. Och det gör vi genom att angripa grundorsaken. Det är vad vi hoppas att den här debatten kommer att bidra till, säger Wallström. 

Läs mer: DN Debatt. ”Klimatförändringar slår mot säkerheten – nu måste FN agera”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.