Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

”Wallströms uttalande en förolämpning”

Lena Posner Körösi.
Lena Posner Körösi. Foto: Anders Wiklund/TT

Utrikesminister Margot Wallström (S) jämför i dagens DN-intervju den iranska lag som påbjuder slöja med hur man klär sig i en synagoga. Uttalandet har väckt reaktioner. ”En ren förolämpning”, säger Lena Posner Körösi, före detta ordförande för Judiska centralrådet.

När Lena Posner Körösi, som under sexton års tid var ordförande för Judiska centralrådet och som fortfarande är en väldigt engagerad jude, läste dagens DN-intervju med utrikesminister Margot Wallström, blev hon väldigt besviken och beklämd.

– Margot Wallström gör i intervjun en jämförelse mellan att bära huvudduk i ett land där det är lag och att bära kippa i en synagoga. Det är som att jämföra lydnad med vördnad man visar i en gudstjänstlokal. Vi judar är inte så lättkränkta, men det uttalandet är en förolämpning, säger Lena Posner Körösi.

Hon vill egentligen inte dra några växlar på varför Margot Wallström valde att referera till judar, deras tro och traditioner. Av sammanhanget framgår att Wallströms syfte främst är att skicka en gliring till Liberalernas ledare Jan Björklund som efter regeringsbesöket i Iran twittrade att ”den feministiska utrikespolitiken har brutit samman” med anledning av att de kvinnliga, svenska regeringsföreträdarna uppträdde iförda slöja.

Margot Wallströms svar var sammanfattat att om nu Jan Björklund, som själv besökt Iran tillsammans med svenskor som varit iförda sjal, ”har slutat följa reglerna i Iran så hoppas jag att han verkligen inte har slutat respektera hur man uppträder och klär sig i en synagoga”.

– Det är så oerhört märkligt att hon väljer att dra in judar i den här diskussionen. Vi har ingenting med Iran eller totalitärt kvinnoförtryck att göra. Jag kan inte förstå varför det över huvud taget ska refereras till judar i det här sammanhanget. Låt oss vara i fred, säger Lena Posner Körösi.

Hon beskriver att den huvudbonad som traditionellt bärs i synagogan, kippan, kan bäras av både män och kvinnor. Den symboliserar vördnad, att det finns någonting som står över människan, en högre makt. Att den kan bäras av båda könen visar också, enligt Lena Posner Körösi att det finns en jämställdhet i det.

– Jag kan inte svara för Margot Wallströms motiv. Men om hon bara ville klämma åt eller raljera över Björklund kunde hon absolut ha valt något annat exempel. Här finns det ju ingen som helst logik, fortsätter Lena Posner Körösi.

Det är väl känt att man inom den judiska församlingen har en väldigt splittrad syn på utrikesministern. Uttalandet späder enligt Posner Körösi på den falang som inte alls håller med henne och riskerar att öka spänningarna mellan olika judiska grupper.

– Jag vill inte dramatisera kring hennes uttalande, men det är uppenbart att många judar anser att man inte kunde förvänta sig någonting annan än ett liknande uttalande från Margot Wallström. Det är oerhört trist, säger Lena Posner Körösi.

Aron Verständig, den nuvarande ordförande Judiska Centralrådet i Sverige, delar helt och fullt Lena Posener Körösi syn på Wallströms uttalande:

– Det är svårt att spekulera i varför Margot Wallström väljer att göra den här jämförelsen. Det enklaste svaret är kanske att det dessvärre finns en okunnighet kring judiska traditioner. 

Margot Wallströms pressekreterare Erik Wirkensjö låter hälsa att det inte var fråga om en jämförelse:

– Utrikesministern avsåg att förklara att hon anser att man bör ta seden dit man kommer. Det är beklagligt om någon tagit illa vid sig, säger han.

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.