Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Widman (L): Regeringen måste kontrollera de nya uppgifterna om Nord Stream

Allan Widman.
Allan Widman. Foto: Anders Wiklund/TT

Försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L) kräver att regeringen kontrollerar om Karlshamns kommuns beslut att lagra och lasta gasrör till det ryska gasbolaget Nord Stream 2 fattades på riktiga grunder. Om så inte är fallet kan hela fallet komma att behöva omprövas, anser han.

I en DN-intervju på fredagen berättade Lars O Grönstedt, konsult år det ryska gasbolaget Nord Stream 2, att han haft flera telefonsamtal med Per-Ola Mattsson (S), kommunalråd i Karlshamns kommun, inför beslutet att hamnen ska få användas av det kontroversiella gasledningsprojektet. Slite hamn på Gotland, som användes i bygget av den första gasledningen, får inte användas denna gång.

Kontakter har även förekommit mellan andra företrädare för Nord Stream 2 och det kommunalägda hamnbolaget. Uppgifterna ska bland annat ha gällt att Nord Stream 2 garanterat att företag som ska lasta rören inte ska vara ryska, enligt hamnbolagets vd Mats Olsson.

Uppgifterna förvånar riksdagens högst uppsatte försvarspolitiker.

– Vi måste gå till botten med det här. Regeringen eller någon av myndigheterna underställda regeringen måste kontrollera att uppgifterna stämmer. Man kan inte utesluta att man fattat ett beslut på en om inte felaktig så i alla fall inte fullständig grund, säger Allan Widman (L), ordförande i riksdagens försvarsutskott.

Han anser att regeringens beslut att ge ett slags grönt ljus till Nord Stream 2 att använda hamnen i Karlshamn kan komma att behöva omprövas av regeringen.

– Skulle det visa sig att det inte är ett korrekt underlag måste regeringen också hålla öppet för en omvärdering av projektet, säger Allan Widman.

Nord Stream 2:s rådgivare Lars O Grönstedt vill inte svara på om han också haft några direkta kontakter med regeringen mellan presskonferensen den 14 december, då Karlshamns planer bromsades, och presskonferensen den 31 januari när försvarsminister Peter Hultqvist (S) inte längre såg några problem med att hamnen i Blekinge skulle användas så länge den övervakades noga av svenska myndigheter.

Men Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark tycker att DN:s uppgifter visar på en spricka i agerandet inom det största regeringspartiet.

– Detta visar på en spricka mellan de lokala Socialdemokraterna och Socialdemokraterna på nationell nivå, säger Hans Wallmark.

DN har sökt utrikesminister Margot Wallström (S) för en kommentar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.