Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-22 05:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/wikstroms-arvoden-bland-de-hogsta-i-eu-parlamentet/

Politik

Wikströms arvoden bland de högsta i EU-parlamentet

Foto: Hampus Andersson

Cecilia Wikström tjänar i särklass mest på sidouppdrag av de svenska EU-parlamentarikerna, visar DN:s genomgång. Hennes sidointäkter placerar henne på plats 13 av samtliga 751 ledamöter.

– Jag skäms inte ett ögonblick, säger L-politikern som har petats från partiets EU-lista.

Rätta artikel

Liberalerna är ett parti som just nu skakas av flera kriser på samma gång. En av dem handlar om EU-parlamentarikern Cecilia Wikström som i helgen petades från partiets lista inför vårens EU-val. Bakgrunden är styrelseuppdrag som hon har i två bolag. Partiledningen befarar att den debatt som brutit ut kring uppdragen och arvodenas storlek skulle ha överskuggat valkampanjen.

Läs också: Knappt om tid för L att fastställa ny lista

DN har gått igenom samtliga 751 EU-parlamentariker och deras sidouppdrag. Genomgången visar att Cecilia Wikström hör till dem med högst sidointäkter, även om det finns några som ligger betydligt högre. Med drygt 800.000 kronor om året från styrelseuppdragen hamnar hon på plats 13 av 751. Utöver det tjänar hon cirka 80.000 kronor i månaden som EU-parlamentariker. 

Cecilia Wikström själv ser ingen målkonflikt mellan sin politikerroll och de höga sidoinkomsterna. 

– För mig har det aldrig varit fult att tjäna pengar. Jag har ägnat mitt politiska liv åt att bekämpa fattigdom och orättvisor men jag har aldrig bekämpat att människor ska få lön för sitt arbete. Sådan är liberalismen. Min ideologi är vattentätt säker i det här, säger Cecilia Wikström.

– Jag menar att det är oerhört viktigt att politiker orkar kliva ut ur politikerbubblan. Därför gör jag också mycket volontärarbete. 

DN:s genomgång visar också att Cecilia Wikström tjänar i särklass mest av de svenska ledamöterna i EU-parlamentet. EU-parlamentariker deklarerar inte sina sidoinkomster i absoluta siffror utan inom intervall, och utifrån de intervallen får den genomsnittlige svenska EU-parlamentarikern mellan 90.000 och 180.000 kronor extra om året. Summan av L-politikerns arvoden är alltså flera gånger större. Majoriteten av de svenska EU-parlamentarikerna saknar dessutom inkomster från sidouppdrag, faktum är att bara sju av 20 har deklarerat sådana.

– Jag skäms inte för det ett ögonblick. Det kan ju bero på att de inte har fått någon sådan förfrågan, säger Cecilia Wikström.

Hon har sina bolagsuppdrag i Elekta som sysslar med medicinsk teknik samt industriföretaget Beijer Alma. I det senare fallet ligger personliga kontakter bakom styrelseuppdraget.

– Beijer Almas ägarfamilj har jag känt i många många år. Det är ett Uppsalabaserat, börsnoterat företag med mycket högt anseende i staden och jag är från Uppsala, säger Cecilia Wikström.

Hon är även aktieägare i Beijer Alma, med ett innehav som med måndagens kurs var värt cirka 135.000 kronor.

Påverkar det risken för målkonflikter i ditt uppdrag som politiker?

– Inte ett dugg. Jag kommer också att skaffa mig aktier i Elekta. Det är ett sätt att visa att man tror på bolaget.

När DN träffar Cecilia Wikström på måndagen har det gått två dygn sedan beskedet att hon petas från EU-listan där hon var tänkt som etta och partiets affischnamn. Hon är fortfarande mycket upprörd över partiledningens agerande.

– Det har varit ryggradslöst. När paniken tilltog klarade de inte att se klart. De har målat upp spöken med helt orealistiska proportioner.

Ser du ingen risk för att debatten om dina uppdrag och arvoden skulle ha skadat partiets EU-valkampanj?

– Jag har respekt för det argumentet men jag menar att det inte skulle behöva bli så. Det är en mycket större risk att låta någon annan ta min roll och tro att den personen ska kunna bedriva en kampanj utan att det här debaclet förföljer den arma människan, säger Cecilia Wikström.

Partiledningens bud till henne var att hon måste avsäga sig sina styrelseuppdrag om hon ville fortsätta som EU-kandidat. För henne var det aldrig aktuellt.

– Det här handlar om min egen trovärdighet. Jag gjorde bedömningen att jag klarar att leda Liberalerna till valframgång samtidigt som jag sitter i två bolagsstyrelser. Jag vann en övertygande majoritet av rösterna i vårt provval och sedan valde ett enhälligt partiråd mig. Dessförinnan hade jag pratat med valberedningen om de här styrelseuppdragen som följer regelverket, säger Cecilia Wikström. 

Du har lett parlamentets arbete med att ta fram ett förslag om en gemensam flyktingpolitik. Nu kommer du inte att kunna ta det i mål. Var styrelseuppdragen viktigare?

– Jag valdes av bolagsstämmorna till dess att det hålls en ny men man lämnar inte mitt i. Det hade varit fullständigt respektlöst. 

– Men det där med asylpolitiken är en sorg, jag är övertygad om att i den stund jag vandrar ut ur parlamentet så faller överenskommelsen. Jag har personligen hållit i det och fått en majoritet med mig. Det är mycket personberoende, säger Cecilia Wikström.

DN Ledare 12 mars: Politiker måste gå att skilja från lobbyister