Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Wolodarski: En allvarlig kris för SD

Peter Wolodarski, chef för DN:s ledarredaktion (oberoende liberal) om Sverigedemokraterna och dess ekonomisk-politiska talesperson Erik Almqvist som måste lämna alla sina partiuppdrag.

Vad betyder det för SD?
– Det är ett hårt slag och en allvarlig kris. Almqvist har hört till SD-ledningens kärna, varit dess ekonomisk-politiska talesperson och stått partiledaren Jimmie Åkesson väldigt nära. Dessutom förstärker det bilden av partiet som rasistiskt där framträdande ledare använder ett rått språkbruk. Detta är SD:s verkliga ansikte.

– För mig är det intressant att de i videon använder tillmälet ”babbe”. Precis som med ”klappturk”, som moderaten Thomas Böhlmark använde för några månader sedan, är det begrepp jag inte hört förr, men som uppenbarligen används frekvent i rasistiska kretsar. Bara det att det är en del av Almqvists vokabulär säger mycket om honom, hans idéer, intressen och umgängeskretsar, säger Peter Wolodarski.

Får det andra effekter?

– Risken för partiet är att det hamnar i en Ny demokrati-situation. Att SD framstår som väldigt skakigt och där partiföreträdare gör så hårresande uttalanden att väljarna flyr. Om Almqvist exempelvis väljer att lämna sin riksdagsplats ersätts han enligt riksdagslistan av en person som är dömd för förtal. Sköter Åkesson detta på rätt sätt kan han paradoxalt nog gå stärkt ur krisen.

Är det rimligt att Kent Ekeroth sitter kvar?

– Det blir svårt för Åkesson att ha kvar sin rättspolitiska talesperson. Han har varit med den aktuella kvällen, han har filmat det som hände, känt till allt och bidragit till att både tysta ner och framställa det på ett helt annat sätt genom att manipulera filmmaterialet. Är han kvar i SD-toppen har partiet kvar problemet, säger Peter Wolodarski.

Kommer SD att skakas ytterligare?

– Problemet är att rasismen finns på så många nivåer inom partiet – man får inte glömma att SD har sina rötter i den nynazistiska rörelsen. Det påminns man då och då, så jag är inte särskilt överraskad, och det skulle inte förvåna mig om fler liknande saker skulle dyka upp. Den riktigt stora frågan, som skulle kunna bli en verkligt stor skandal, är om det skulle visa sig att Åkesson själv tidigare känt till vad som hände den där kvällen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.