Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 09:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/ygeman-inte-aktuellt-att-omprova-stangningen-av-ringhals/

Politik

Ygeman: Inte aktuellt att ompröva stängningen av Ringhals

Anders Ygeman. Foto: Paul Hansen

M och KD vill att Vattenfall omprövar avvecklingen av kärnkraftsreaktorerna i Ringhals. Enligt ansvariga ministern Anders Ygeman finns inga planer på att staten som ägare skulle ge bolaget några sådana direktiv.

– Jag utgår ifrån att Vattenfall gör de analyser som krävs, säger han efter onsdagens möte i energigruppen.

Rätta artikel

På onsdagsmorgonen samlades de fem partier som står bakom energiuppgörelsen från 2016 på näringsdepartementet. Inför mötet hade partiledarna Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD) lanserat nio energipolitiska krav i en artikel på DN Debatt. En central pusselbit för dem är att kärnkraften måste få nya förutsättningar att finnas kvar, utöver dem som partierna kom överens om för tre år sedan.

Lars Hjälmered är Moderaternas representant i energigruppen.

– Vi har presenterat en gemensam agenda för en uppdaterad energiöverenskommelse. Det har kommit nya utmaningar när det gäller kapacitet, konkurrenskraft och klimatet. Där är de andra partierna S, C och MP är svaret skyldiga. Vill de inleda förhandlingar med oss? Där ligger frågan nu, säger han.

Läs mer: Björklund positiv till M och KD:s kärnkraftförslag

I det kortare perspektivet handlar frågan för M och KD om att inte fullfölja den planerade avvecklingen av reaktorer i kärnkraftverket Ringhals. 

– Stängningsbeslutet fattades för ett par år sedan och därefter har det hänt ett antal saker. Elpriset är dubblerat och vi har en intensifierad diskussion om klimatet. Då tycker vi att det är rimligt att ägarna Vattenfall och Uniper gör en förnyad analys. Finns förutsättningarna för att driva de här reaktorerna vidare, säger Lars Hjälmered.

Från regeringens sida finns inga planer för att staten som ägare skulle staka ut någon ny kurs i den frågan för Vattenfall, enligt energiminister Anders Ygeman (S) som leder energigruppen.

– Regeringen har inte fattat några beslut om att stänga reaktorer. Så vitt jag förstår är grunden för Vattenfalls beslut ekonomiska och säkerhetsmässiga. Jag utgår ifrån att Vattenfall gör de analyser som krävs oavsett den politiska debatten. Skulle det vara lönsamt att förlänga reaktorerna livslängd så utgår jag från att de gör det, säger Anders Ygeman.

Så regeringen tänker inte ge Vattenfall några ägardirektiv om att ompröva besluten angående Ringhals?

– Det är inte aktuellt.

Enligt Anders Ygeman måste de övriga tre partierna S, C och MP nu komma med motbud till de krav som M och KD har presenterat.

– Nu tänker vi oss att det de andra partierna lämnar in sina förslag. Jag föreställer mig att Centern och Miljöpartiets lista kommer att se annorlunda ut. Styrkan i överenskommelsen är att den förenar två partier som gillar kärnkraft med två partier som inte gör det. Trots de här motsättningarna har vi kunnat ge stabila förutsättningar för marknaden.

Och var står Socialdemokraterna?

– Vi står bakom överenskommelsen. Framför allt vill vi ha långsiktiga spelregler och göra den gröna omställningen, säger Anders Ygeman.

Från Centern möter kärnkraftsoffensiven från M och KD kompakt motstånd. 

– Det skulle krävas massiva subventioner för att få till det här. För mig är det inte aktuellt, säger Rickard Nordin, Centerns talesperson i klimat- och energifrågor.

Läs mer: Vattenfall: ”Finns ingen kalkyl i ny kärnkraft”