Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Ylva Johansson får ansvar för integrationen

Foto: Paul Hansen

Statsminister Stefan Löfven organiserar om i regeringen och ger Ylva Johansson ett större mandat över etableringen av nyanlända. Arbetsmarknadsministern får även ta initiativ i utbildnings- och bostadspolitiken.

– Hon kan ta politiska initiativ som ligger på en annan ministers område, säger Löfven.

När regeringen tillträdde hösten 2014 valde Stefan Löfven att inte tillsätta någon integrationsminister. Motiveringen var att integrationsfrågorna skulle hanteras av alla departement och inte ligga på ett enskilt statsråd.

Sedan dess har Sverige tagit emot rekordmånga flyktingar och de närmaste åren kommer att präglas av försök att få de nyanlända att etablera sig i Sverige.

Statsministern organiserar nu om och låter arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) bli ansvarigt statsråd för att samordna regeringens etableringspolitik. Han vill dock inte kalla den nya posten för integrationsminister.

– Man får kalla det vad man vill, men det kommer inte att stå så på titeln. För mig är inte titlarna viktiga utan att vi får ett bra jobb gjort, säger Stefan Löfven.

Den nya rollen i regeringen innebär att Ylva Johansson får ett mandat att ta politiska initiativ på områden som andra ministrar ansvarar för. Statsministern nämner utbildningspolitiken och bostadspolitiken som två sådana områden.

Jag ser att det behövs mycket mer helhetssyn. Det har varit för splittrat och för många stuprör.

 – Hon kan ta politiska initiativ som ligger på en annan ministers område. Den initiativrätten har Ylva, säger han.

Stefan Löfven vill inte att den nya ansvarsfördelningen ska ses som en nedvärdering av vad andra ministrar åstadkommer.

Statsminister Stefan Löfven medger att regeringen haft svårt att föra en gemensam politik när det gäller etableringen av nyanlända.

– Det här är mitt beslut som regeringschef. Vi måste ha den här helhetssynen och det är lättare om en får den huvuduppgiften. Om vi kommer till förslag inom utbildning eller bostad så är det den ministern som har ansvar för att bereda det ärendet i vanlig ordning, säger han.

Han medger att regeringen haft svårt att föra en sammanhållen etableringspolitik.

– Jag ser att det behövs mycket mer helhetssyn. Det har varit för splittrat och för många stuprör. Så har det varit i många regeringar. Nu behöver vi en helhetssyn på hela den här processen och att det är ett statsråd som är senior och som kan det här med regeringskansliarbetet, säger Stefan Löfven.

Enligt Löfven kommer den praktiska skillnaden framför allt bli att Ylva Johansson får ett helikopterperspektiv över etableringsfrågorna och kan agera utifrån det.

– Hon sitter redan på en viktig post i och med arbetsmarknadsfrågorna. Ylva Johansson är ett oerhört erfaret statsråd. Det är viktigt för att kunna ta politiska initiativ, säger han.

Foto: Paul HansenFoto: Paul Hansen

Ylva Johansson framhåller att hennes uppgift mycket handlar om att lösa de problem som uppstår i kommunerna när många nyanlända ska etablera sig i det svenska samhället.

– Vi ska dels hantera stora utmaningar som är här och nu. Men vi ska också ta besluten som gör Sverige starkare. Det handlar om att bygga ett samhälle som håller ihop och ta strategiska beslut som minskar segregationen, säger hon.

Till sitt förfogande har hon en tjänstemannaorganisation som leds av hennes statssekreterare och som ska jobba mot de andra departementen. Hon tror inte att hon ska tvingas att fatta beslut mot andra ministrars vilja.

– Det är klart att det är en styrka att jag har statsministerns uppdrag att ta initiativ. Men jag ser inte framför mig att jag kommer att behöva köra över ministrar.

– De utmaningar vi står inför kommer inte att lösas av ett eller ens av tio grepp. Vad det handlar om är att hjälpa till och säkerställa hur vi gör, så att det här händer på riktigt och inte bara lägger tjusiga förslag i riksdagen. Det här är ett gnetande och jag tror att jag är bra på det, säger Ylva Johansson.

Läs mer. Analys

Ewa Stenberg: MP-ministrar får överrock
”Regeringen Löfven får i praktiken en integrationsminister i Ylva Johansson (S), även om titeln fortfarande är tabu. Samtidigt får två MP-ministrar, Fridolin och Kaplan, en socialdemokratisk överrock.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.