Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 13:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/ylva-johansson-s-fler-utrikesfodda-kvinnor-maste-fa-jobb/

Politik

Ylva Johansson (S): ”Fler utrikesfödda kvinnor måste få jobb”

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). Foto: Alexander Mahmoud

Regeringen uppmanar Arbetsförmedlingen att göra mer för att få utrikes födda kvinnor i arbete. Nu omfördelas 300 miljoner kronor av anslagen.

– Det här är fortfarande en grupp som släpar efter när det gäller arbetslöshet och sysselsättning, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

Rätta artikel

På torsdagens regeringssammanträde fattar regeringen beslut om nytt regleringsbrev för Arbetsförmedlingen. Ett nytt uppdrag blir att utöka satsningarna på att få fler utrikes födda kvinnor i jobb. 300 miljoner kronor av Arbetsförmedlingens medel omfördelas så att satsningar på den här gruppen prioriteras.

– Pengarna är inte öronmärkta men vi skriver i regleringsbrevet att de i huvudsak ska användas till utrikes födda kvinnor. Vi ser att även om det blir bättre så är det fortfarande en grupp som släpar efter när det gäller arbetslöshet och sysselsättning, säger Ylva Johansson.

Bakgrunden är att sysselsättningen bland utrikes födda kvinnor fortfarande är låg i jämförelse med andra grupper. Den genomsnittliga sysselsättningsgraden för hela svenska befolkningen är drygt 80 procent medan utrikes födda kvinnor ligger på 63 procent. Under första kvartalet 2019 var 28 procent av de som var inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen utrikes födda kvinnor.

Under 2019 styrs Sverige av Moderaternas och Kristdemokraternas budget och där har anslagen till så kallade extra tjänster dragits ned. Samtidigt är regeringen överens med samarbetspartierna L och C om att extratjänster ska riktas till dem som står längst ifrån arbetsmarknaden. 

– Jag är orolig att minskningen av extratjänster ska göra det svårare för utrikes födda kvinnor och det vill jag motverka. En möjlighet för Arbetsförmedlingen är nu att använda de här pengarna till extratjänster, som har varit en av de insatser som faktiskt fungerat för utrikes födda kvinnor. Men pengarna kan också användas till andra insatser, säger Ylva Johansson.

Arbetsförmedlingen får inga nya pengar utan tanken är att de ska omfördelas från etableringsuppdraget. Att satsningen riktas just till kvinnor motiveras med att det tar längre tid för kvinnorna att komma in på arbetsmarknaden än vad det gör för männen. Enligt Ylva Johansson är en orsak till det att i gruppen som har väldigt låg utbildning finns fler kvinnor än män. 

– Sen tror jag inte man ska blunda för att det också finns hedersstrukturer som påverkar familjernas vilja att kvinnan ska arbeta, säger Ylva Johansson.

Läs mer: Ministern om Arbetsförmedlingens neddragning: Ett förhastat beslut

Läs mer: Så förändras värderingar hos invandrare i Sverige

Läs mer: Studie: Nyanlända inspirerar varandra till företagande