Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Ylva Johansson sågar Juholt

Ylva Johansson kramar om Håkan Juholt den 16 mars 2011. Den harmonin verkar vara historia.
Ylva Johansson kramar om Håkan Juholt den 16 mars 2011. Den harmonin verkar vara historia. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix
”Vårt usla läge och låga förtroende kan inte skyllas på någon annan”. Orden är den ledande socialdemokraten Ylva Johanssons och handlar om partiledaren Håkan Juholt. Men Johansson själv tycker inte att hennes kritik är så hård.

Ylva Johansson, tidigare socialdemokratisk minister under Göran Persson och nuvarande vice ordförande för arbetsmarknadsutskottet inleder året med en snyting i bloggform, riktad mot partiets ledare Håkan Juholt.

Den utlösande faktorn är att Socialdemokraterna än en gång visar opinionssiffror långt under partiets målsättning.

”Mitt parti når nu, i mätning efter mätning, inte högre än 25 % av partisympatierna. Ett allvarligt underkännande av socialdemokratin och av vår partiordförande. Förtroendet för Håkan Juholt var nere i katastrofala 16 % strax före jul. Vårt usla läge och låga förtroende kan inte skyllas på någon annan”, skriver Johansson på sin blogg.

Det låga förtroendet
beror enligt Ylva Johansson inte på vare sig mediedrev eller andra partier:

”Vi måste inse att det är partiet självt och vår partiledare som har ställt till det och försatt oss i det oerhört allvarliga läge där vi nu befinner oss inför det nya året”, formulerar sig Johansson.

De hårda orden förklarar hon så här för DN.se:

– Jag tycker inte att jag har så hård kritik. Men det har varit en turbulent höst. Under den tiden har jag valt att inte kommentera, men nu när det är lugnare kring jul och nyår vill jag peka på det allvarliga läget. Det är viktigt att inse hur allvarligt det är och att vi inte kan skylla på några andra än oss själva.

Bör Håkan Juholt sitta kvar som partiledare?

– Det hoppas och tror jag. Jag driver inte någon kampanj för att få någon annan att leda partiet.

Har du fått några reaktioner från Håkan Juholt på blogginlägget?

– Nej, och det hade jag inte väntat mig. Det jag säger är inte så revolutionerande. Vad vi kan konstatera är att vi har opinionssiffror som borde hålla alla socialdemokrater vakna om nätterna.

Håkan Juholt hälsar via sin pressekreterare till DN.se att han avböjer att kommentera Ylva Johanssons blogginlägg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.