Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Politikerna överens: ”Barn utan asylskäl måste avvisas”

Barn- och jämställdhetsminister Åsa Regner (S).
Barn- och jämställdhetsminister Åsa Regner (S). Foto: Paul Hansen

”Den som inte har asylskäl ska återvända hem – oavsett om det handlar om ett barn eller en vuxen.”

Det anser så väl barn- och jämställdhetsminister Åsa Regner (S) och Johan Forssell, moderaternas migrationspolitiske talesperson. Den sistnämnde menar dock att regeringen varit allt för tafatt när det gäller att avvisa personer som inte bedömts ha asylskäl.

– Den situation vi har nu är väldigt tragisk och inhuman, för alla inblandade. Vi riskerar dessutom att bara inom ett par år ha ett skuggsamhälle lika stort som en medelsvensk stad, fortsätter Johan Forssell, (M).

Enligt beräkningar som Migrationsverket själva gjort riskerar andelen personer som går under jorden eller ”försvinner” i Sverige att uppgå till minst 70.000 personer.

– En helt och hållet orimlig situation. Det måste åtgärdas innan det biter sig fast. Den som får nej måste avvisas snabbt och också få veta och förstå att det inte är något humant alternativ att leva gömd här, säger Johan Forssell.

Konkret vill Moderaterna ta bort eller fördubbla den preskriptionstid på fyra år som finns i dag. Den gör det möjligt för en person som gömmer sig att söka asyl igen.

Moderaterna vill också ha fler poliser som kan verkställa avvisningsbesluten och fler försvarsplatser, där de som fått avvisningsbeslut får bo, frihetsberövade, till dess att avvisningen kan ske. I dag finns det 257 sådana platser och det finns beslut om att snabbt få fram ytterligare 100.

– Men det räcker inte, anser Johan Forssell som menar att vi Sverige har reglerad invandring och att då måste regeringen se till att det så förblir.

Läs mer: Drygt 1800 ensamkommande flyktingbarn ”försvunna”

Det här handlar om personer som bedömts vara under 18 år. Finns det anledning att ha en annan inställning till barn?

– Nej. Vi ska givetvis handskas särskilt varsamt med barn. Avvisningarna måste ske när de fyllt 18. Men har man inte asylskäl har man inte. Eller så får vi bestämma oss för att ha fri invandring – men det skulle vi inte klara, säger Johan Forssell.

Åsa Regner, (S) barn-, äldre- och jämställdhetsminister är också djupt oroad över risken att det växer fram ett allt större skuggsamhälle.

– Vi måste se till att de avtal vi har med Marocko och Afghanistan när det gäller mottagande av deras egna medborgare fungerar. De som får avslag behöver lämna Sverige om det går, säger hon.

Under tiden menar Åsa Regner att socialtjänsten och polis måste få bättre resurser att spåra upp och motivera de barn de hittar.

– Vi ska inte ha barn på gatorna, vi måste få dem att förstå att det är bättre att de bor i organiserade boenden där vi kan förbereda dem på ett återvändande, säger hon.

Enligt Åsa Regner har regeringen tillskjutit just mer resurser för att den sociala barn- och ungdomsvården ska bli mer effektiv. För att skydda dem som är mest utsatta gav nyligen hon och inrikesminister Anders Ygeman i uppdrag åt polisen att arbeta särskild mot den sexuella exploatering som man misstänker pågår bland vissa av dessa barn.

– Men vi behöver göra många saker, bland annat börja med att ta till oss den kunskap vi nu fått genom den här kartläggningen.

I slutet av februari nästa år förväntas Länsstyrelsen i Stockholm, som har huvudansvaret för den nu framlagda rapporten, komma med fler förslag på åtgärder.

– Jag ser fram emot det, säger Åsa Regner.

Läs mer: De ”försvunna” barnens egna berättelser

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.