Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Prinsens namn: Oscar Carl Olof

00:56. Namnet blir Oscar Carl Olof och han blir hertig av Skåne.

Oscar Carl Olof, hertig av Skåne. Det blir namn och titel på kronprinsessan Victorias och prins Daniels nyfödde son. En prins som – precis som brukligt är – mindre än ett dygn gammal både fått hälsa på statministern och förärats med saluter.

– Det lyste om hela familjen. Vi önskar dem all välgång, sade statsminister Stefan Löfven vid en presskonferens.

Efter att ha tillbringat natten på Karolinska sjukhuset i Solna, där den 3 655 gram tunga och 52 centimeter långa prinsen föddes klockan 20.28 på onsdagskvällen, fick familjen åka hem till Haga slott. Där väntade den så kallade vittnesbekräftelsen, då pojken visades upp för riksdagens talman Urban Ahlin, statminister Stefan Löfven, riksmarskalk Svante Lindqvist och statsfru Kirstine von Blixen-Finecke.

De medverkande fick under mötet, precis som traditionen lyder, skriva under och sätta sina sigill på ett vittnesdokument.

Ahlin beskrev senare vid en presskonferens den nyfödde pojken som "exceptionellt gullig".

– Han sov hela tiden. Ett mycket väluppfostrat barn, sade han.

Prinsen har mörkt hår och "väldigt söta drag", berättade de vid presskonferensen. Kirstine von Blixen-Finecke hade noterat att bebisen har "söta öron".

– Landet har fått en ny medborgare vi alla kan vara stolta över, sade riksmarskalk Svante Lindqvist.

Foto: Janerik Henriksson/TTPrinsens namn meddelas. Foto: Janerik Henriksson/TT

 

Även den nyblivna storasystern var mycket stolt över sin bror, även om hon var något bekymrad över att han hade ögonen stängda och inte ville titta på hennes teckningar, berättade vittnena.

Efter det var det dags för konselj på slottet, där kung Carl XVI Gustaf meddelade prinsens namn. Olof kommer efter pappa och farfar, som heter Olle, och Carl efter morfar, så klart.

– Vi har blivit välsignade med en prins, sade kungen vid konseljen.

Han beskrev lillprinsens födelse som en glädjens stund. Samtidigt skänkte han en tanke till sin syster Birgitta vars man gick bort under onsdagen.

Malin Ullgren: Prinsbarnets namn bär arbetarlitteraturens arv

Klockan 12 sköts salut på fem orter i landet: Stockholm, Boden, Härnösand, Karlskrona och Göteborg. Salut avges i två omgångar med en minuts mellanrum, om 21 skott vardera.
Strax efteråt inleddes tacksägelsegudstjänsten, Te Deum, där kungaparet, prins Daniel, prinsessan Estelle, samt prinsessan Madeleine och prins Carl Philip med makar deltog. På plats fanns även prins Daniel föräldrar, Olle och Ewa Westling.

Gudstjänsten leddes av överhovpredikant Johan Dalman och Michael Bjerkhagen, pastor i Kungliga hovförsamlingen.

Den nyfödda pojken tar plats som nummer tre i successionsordningen efter sin mamma Victoria och storasyster Estelle.

Foto: Vid 9.30-tiden publicerade hovet en mobilbild på hela familjen på sin Facebooksida. Men av den nyfödde skymtades bara konturerna under filten i babyskyddet han placerats i inför hemresan.

När den nyblivna tvåbarnspappan prins Daniel lämnade beskedet i onsdags kväll sade han:

– Jag är jätteglad, ni vet ju var mina känslor är någonstans, sade prinsen och syftar på sitt uttalande om att ”mina känslor är all over the place” när storasyster, prinsessan Estelle föddes.

”Ni kvinnor är en urkraft”, sade prinsen och berättade att den nyfödde ”är lik sin mor, glädjande nog”.

– Allt har gått väldigt bra, det gick fort. Vi kom in i kväll, sade prins Daniel och avslöjade att det fälldes glädjetårar vid födseln.

Han berättade också att det var han som klippte navelsträngen och att han och kronprinsessan inte visste i förväg att det skulle bli en pojke.

Den nyfödda pojken tar plats som nummer tre i successionsordningen efter sin mamma Victoria och storasyster Estelle.

Fakta. Prins Oscar en bland nästan 20 000

Oscar Carl Olof, hertig av Skåne. Så lyder namn och titel för den lille prinsen. Kung Carl XVI Gustaf tillkännagav namnet vid konseljen på Stockholms slott.

I Sverige finns 34.762 män och pojkar med förnamnet Oscar, enligt Statistiska centralbyrån.

Av dessa har 19.812 Oscar som tilltalsnamn och har därmed nu samma namn som den nyfödde prinsen. Tio personer har efternamnet Oscar.

TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.