Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 14:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/privata-filer-finns-kvar-nar-datorer-saljs/

NYHETER

Privata filer finns kvar när datorer säljs

”Många tror att filen verkligen försvinner när man trycker på ’delete’, att den inte finns kvar eftersom man inte ser den”, säger Daniel Bonde, säkerhetschef på Inrego , som tillsammans med it-forensikern Calle Svensson kontrollerar begagnade datorer. ”Jag hade väntat mig att vi skulle hitta en del, men här fanns verkligen allt. Det var värre än jag trodde”, säger Calle Svensson.
”Många tror att filen verkligen försvinner när man trycker på ’delete’, att den inte finns kvar eftersom man inte ser den”, säger Daniel Bonde, säkerhetschef på Inrego , som tillsammans med it-forensikern Calle Svensson kontrollerar begagnade datorer. ”Jag hade väntat mig att vi skulle hitta en del, men här fanns verkligen allt. Det var värre än jag trodde”, säger Calle Svensson. Foto: Fredrik Funck

Svenskar säljer begagnade datorer fulla med privat information. De ser ut att vara tömda, men foton, dokument och mejl kan enkelt återskapas. DN lät säkerhetsexperter undersöka 51 datorer som sålts i andra hand eller slängts på tippen. På 42 av dem kunde ägarens filer hittas.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in