Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-02 22:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/privata-filer-finns-kvar-nar-datorer-saljs/

NYHETER

Privata filer finns kvar när datorer säljs

”Många tror att filen verkligen försvinner när man trycker på ’delete’, att den inte finns kvar eftersom man inte ser den”, säger Daniel Bonde, säkerhetschef på Inrego , som tillsammans med it-forensikern Calle Svensson kontrollerar begagnade datorer. ”Jag hade väntat mig att vi skulle hitta en del, men här fanns verkligen allt. Det var värre än jag trodde”, säger Calle Svensson.
Foto: Fredrik Funck

Svenskar säljer begagnade datorer fulla med privat information. De ser ut att vara tömda, men foton, dokument och mejl kan enkelt återskapas. DN lät säkerhetsexperter undersöka 51 datorer som sålts i andra hand eller slängts på tippen. På 42 av dem kunde ägarens filer hittas.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till valborg!

Alla artiklar gratis till 30 april, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.