Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Protester i Tel Aviv mot Israels markoffensiv

Foto: Yossi Aloni

”Stoppa ockupationen, släpp Gaza fritt.” Hundratals israeliska vänsteraktivister i Tel Aviv demonstrerade på lördagen mot att Israel gått in med marktrupper i Gaza.

Trummor och slagord mot markinvasionen i Gaza fyllde Habima-torget i Tel Aviv på lördagen. Men det var också tätt med poliser, rädda för konfrontation med motdemonstranter på högersidan som blev allt fler ju längre kvällen led.

”Judar och araber vägrar vara varandras fiende” och ”Israel, betala priset för fred” var en del av budskapen på torget.

– Vi är mot våld, det kan aldrig vara någon lösning. Båda sidor måste sluta med våldet och prata med varandra, raketer leder inte till någonting, det är terrorism, säger Talia.

Daphni Banai och Irit Sela menar att man måste komma fram till en lösning som gör det möjligt för folk i Gaza att leva ett acceptabelt liv. Dessutom måste det bli ett slut på ockupationen på Västbanken, menar de.

– Det går inte att särskilja på sakerna. Hamas hade inte skjutit raketer mot Israel om inte Västbanken var ockuperat, säger Daphni Banai.

Det enda rätta, menar de, är att ledarna pratar med varandra. Och de tycker att det är Israel som borde ta initiativet.

– Eftersom det var vi som ockuperade palestinskt territorium så är det vi som borde ta första steget till samtal, men det händer aldrig, säger Irit Sela.

Men på andra sidan kravallstaketet står Gur Shafriri och tycker att demonstranterna helt saknar verklighetsförankring. Han är reservist och väntar oroligt på att kanske bli kallad för att delta i markoffensiven.

– Deras åsikter är fina, inga krig, inget våld. Men de lever i en bubbla. De säger krig är terror, men det här är ju ett ställe där det rådet konflikt. Om Israels regering vore terrorister skulle de kunna bomba hela området på en gång. Nu riskerar vi våra egnas liv. Jag är också mot våld i teorin, men det är inte så enkelt, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.