Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 00:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/radda-barnen-om-barnen-i-is-lagret-regeringen-har-inte-tid-att-avvakta-langre/

Nyheter

Rädda barnen om barnen i IS-lägret: Regeringen har inte tid att avvakta längre

Rädda barnen uppmanar regeringen att skyndsamt ta hem de svenska barnen som befinner sig i läger i nordöstra Syrien.

– Chanserna att föra barnen till trygghet minskar för varje timme. Regeringen har inte tid att avvakta längre, säger Ola Mattsson på Rädda Barnen.

DN Text

Rädda Barnen befarar att norra Syrien riskerar att återigen hamna i krig, skriver organisationen i ett pressmeddelande. 

”Svenska barn har behövt växa upp med IS och få uppleva en konflikt där några förlorat föräldrar och syskon samt lidit fysiska och psykologiska skador. De har lämnats på obestämd tid i otrygga läger, utan möjlighet att lämna. På plats i läger som exempelvis al-Hol fortsätter de att utsättas för våld och riskerar att förlora den normala barndom de har rätt till”, skriver Rädda barnen som nu, återigen, uppmanar den svenska regeringen att agera.

Möjligheterna att ta hem de svenska barn som befinner sig i Al Hol och Roj minskar nu snabbt drastiskt, skriver Rädda barnen.

Dessutom finns en uttalad risk att människor på plats kan komma att ansluta sig till IS igen. 

– Vi ser med oro hur regeringen kommer med olika svar på om barnen ska få komma hem med sina föräldrar, säger Ola Mattsson.   

I en kort kommentar till DN medger utrikesminister Ann Linde att Turkiets offensiv kan komma att påverka de svenska barnen och mammorna i lägret negativt.

– Det är ytterligare en anledning till att vi följer detta noga, säger Ann Linde om situationen.