Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 01:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/raddningsledaren/

Nyheter

Räddningsledaren: Materialet planerat att vara på plats först i maj och juni

Bild 1 av 3 Försvarsmakten och hemvärnet arbetar tillsammans med räddningstjänst.
Foto: Niclas Sandberg
Bild 2 av 3 Försvarsmakten bidrog vid släckningsarbetet.
Foto: Niclas Sandberg
Bild 3 av 3 Försvarsmakten bidrog vid släckningsarbetet.
Foto: Niclas Sandberg

Trots omfattande förberedelser inför ytterligare en sommar med skogsbränder kom branden i Tjällmo som en överraskning.  

– Stora delar av den extrautrustning vi hade beställt var planerad att vara på plats först i maj och juni, säger räddningsledare Per Nisser vid räddningstjänsten i Östra Götaland.

Rätta artikel

Röken låg tung över granskogarna vid Tidingshyttan utanför det lilla samhället Tjällmo i Motala under torsdagen. Vid Tjällmo idrottsplats hade en provisorisk samlingsplats upprättats. Personal från räddningstjänsten, hemvärnet, försvaret samt sex helikoptrar arbetade intensivt med släckningsarbetet och ett femtiotal civila stöttade upp med mat till räddningspersonalen. 

Soldater jobbar med att släcka skogsbranden i Tjällmo. Foto: Niclas Sandberg

Samtidigt ryckte skogsägare och lantbrukare från trakten ut med sina tankbilar för att skapa brandgator kring det eldhärjade skogsområdet på dryga 500 hektar.

– Branden som startade i måndags lyckades vi släcka. Men sedan tog den fart igen under onsdagen när vinden låg på, säger Per Nisser, räddningsledare vid räddningstjänsten i Östra Götaland. 

Trots att stora förberedelser gjorts efter förra sommarens omfattande skogsbränder kom branden i Tjällmo som en överraskning. 

– Vi hade förberett oss för en säsong med många skogsbränder. Utbildat personal, beställt kartor, skaffat flygande resurser och köpt in strålrör och extra slangar. Men allt detta var planerat att vara på plats först i maj och juni.

– All personal har fortfarande inte genomgått utbildning, och de kartor som vi behöver saknas, säger Per Nisser.

Räddningsledare Per Nisser vid räddningstjänsten i Östra Götaland. Foto: Niclas Sandberg

Vid lunchtid på torsdagen gjorde polis och räddningstjänst bedömningen att läget var under kontroll. De helikoptrar som kallats in från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) arbetade intensivt med att kontrollera brandens spridning genom vattenbombning. 

– I onsdags kväll var det rörigt. Då brann det i träden, nu är det lugnare. Helikoptrarna är bra på är att slå ned lågor, det möjliggör för brandmännen att komma åt och släcka på marken, säger Aram Rubinstein, helikopterpilot vid MSB. 

Längs de upprättade brandgatorna arbetade ett drygt femtiotal personer uppdelade i olika enheter från hemvärnet med att släcka och stävja brandens spridning. 

– Under natten hjälpte vi räddningstjänsten med det intensiva släckningsarbetet. I dag har vi dragit och kopplat slangar, och sett till att branden inte sprider sig, säger Joclyn Kaya, gruppchef på hemvärnet.

Joclyn Kaya, gruppchef på hemvärnet. Foto: Niclas Sandberg

De tiotal personer som ingick i hennes enhet anlände redan under onsdagskvällen och är både trötta och hungriga. Några vilar på marken i utkanten av det brandhärjade området. 

– Vi har inte sovit sedan vi kom hit, förutom någon enstaka timme. De flesta av oss kom hit direkt efter jobbet. Nu är vi rejält trötta, säger Joclyn Kaya, som ska tillbaka till samlingsplatsen för att vila och äta innan hon åker tillbaka för att vakta skogsbranden.

Viktor Sandström, sjukvårdare på hemvärnet , byter av Joclyn Kaya. Han berättar att de flesta fått rycka in med kort varsel.

Släckarbetet är en gemensam insats mellan räddningstjänsten, hemvärnet och försvaret. Foto: Niclas Sandberg

– Först fick vi veta att vi kanske skulle bli hitkallade, en stund senare hörde de av sig och sa: ”Ni måste åka nu”. Många av de som arbetat i natt har inte sovit på 24 timmar, nu börjar det kännas, säger han. 

Till en början fick de besked om att hemvärnet skulle finnas på plats i 24 timmar, nu har tiden ändrats till tre dygn. 

I området nära branden fanns ett tjugotal bostäder. Kommunen upprättade under torsdagen en evakueringslokal i det tidigare äldreboendet Granliden i Tjällbo. Vid klockan 17 på torsdagen hade fortfarande inga hushåll evakuerats.