Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-10 02:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/raknefel-om-smittade-rapport-andrades-och-drogs-in/

NYHETER

Räknefel om smittade – rapport ändrades och drogs in

Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Folkhälsomyndigheten räknade fel och drog tillbaka sin rapport om smittspridningen i Stockholm. Enligt felet skulle det finnas mellan 4 och 6 miljoner covid-smittade invånare i länet.

Statsepidemiolog Anders Tegnell utlovar en korrekt version ”när vi lusläst den en gång till”.

Anders Tegnell uppger att den indragna rapporten inte hunnit bli underlag för några beslut.

– Nu rättar vi till den så den blir korrekt. Då kommer den att vara ett bra beslutsunderlag, framför allt framåt, svarar Anders Tegnell på onsdagens presskonferens.

Det var ett dygn tidigare som Folkhälsomyndigheten presenterade en rapport där antalet smittade i Stockholms län skattades. Enligt publikationen skulle toppen av smittade ha nåtts den 15 april. Den 1 maj beräknas en tredjedel av befolkningen i länet vara smittade.

I studien gjordes skattningar av av mörkertalet, det vill säga hur många som blir smittade utan att det upptäckts. På presskonferensen visades en bild med texten: ”Beräkningarna tyder på att det går cirka ett bekräftat fall på covid-19 på 1.000 fall totalt”.

Enligt studien fanns det den 10 april 4.000 rapporterade fall i Stockholms län. Det skulle innebära 4.000 gånger 1.000, det vill säga 4 miljoner smittade i länet. Det är en orimlighet då folkmängden endast är 2,4 miljoner. På tisdagen var antalet smittade 6.189, alltså skulle över 6 miljoner invånare i Stockholms län vara smittade, enligt studien.

Redan under presskonferensen ifrågasatte journalisten Emanuel Karlsten siffrorna, men fick inget svar. Sedan fick han beskedet att bilden som visats som råkat bli fel. Men i den 27-sidiga rapportens sammanfattning återfinns en likartad beskrivning ”Detta scenario indikerar att det går 1 rapporterat fall per 1.000 fall totalt”.

Senare på tisdagen gav Folkhälsomyndigheten ut en ny version där studien ”förtydligats”. Det skulle vara 1 smittad per 100 fall totalt, alltså 400.000-600.000 smittade. Men på onsdag förmiddag drogs rapporten in helt därför att man ”upptäckt fel”.

Anders Tegnell förklarar att felet uppstod därför att den matematiska modell man använder sig av inte hade uppdaterats med korrekt antal covid-fall.

– Då gjorde modellen det smart genom att öka variabeln så att vi skulle nå de riktvärden vi nått ute i samhället. När den gjorde det så blev variabeln gigantiskt hög. Vilket vi naturligvis borde ha sett, medger Anders Tegnell.

Statsepidemiologen utlovar en korrekt version på torsdagen ”när vi lusläst den en gång till”. Han bedömer att datum för när smittan var som störst kan ändras några dygn. På en fråga om det inträffade ändå inte påverkar förtroendet för myndigheten blev svaret:

– Jag hoppas verkligen inte det. Men god hjälp utifrån så upptäcktes det här väldigt snabbt, vi har hittat felet och kan korrigera det. De grundläggande bedömningarna ligger ändå kvar.

Enligt rapporten skulle toppen för antal smittade i Stockholm län ha nåtts 15 april. Men Stockholms smittskyddsläkare Per Follin sade på tisdagen:

– Ökningen av konstaterade fall fortsätter i hela länet. Den avtagande takt av antalet smittade som vi hade hoppats att se den här veckan har uteblivit. Jag ser allvarligt på situationen.

Anders Tegnell svarar DN att att det inte är någon motsättning mellan beskeden:

– Den topp vi pekar på är när smittspridningen är som störst. Sedan tar det ungefär en vecka till man blir sjuk. Så vi talar om en vecka–tio dagar innan toppen når sjukvården, och där är vi inte riktigt än, säger Tegnell som tillägger:

– Jag förstår oron i Stockholm därför man ligger väldigt nära ett tak för hur mycket man orkar med. Det är jätteviktigt att man tänker väldigt på att stanna hemma och minska sina sociala kontakter.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt