Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 21:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/reagerar-pa-urholkningen-av-forsvarssatsningen-dum-och-dalig/

Nyheter

Reagerar på urholkningen av försvarssatsningen: Dum och dålig

Ulf Kristersson kräver att regeringen tänker om. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Moderatledaren Ulf Kristersson kallar regeringens urholkning av satsningen på försvaret för ”dum och dålig”. Regeringen måste finansiera tillskotten fullt ut, kräver M som i sin skuggbudget satsar ännu mer pengar på försvaret.

– Detta är dumt, det är dåligt och de borde göra om det, säger Ulf Kristersson till DN.

M-ledaren reagerar på DN:s rapportering de senaste dagarna om regeringens satsningar på försvaret blir mindre än vad som framgått. Den budgetuppgörelse som slöts den 30 augusti mellan S-MP-regerinen, C och L om mer pengar till försvaret är nämligen inte värdesäkrad. 

Det innebär att de tillskott som Försvarsberedningen föreslog i våras med fem miljarder kronor per år under 2022-2025 urholkas. Försvarsmakten får nästan fyra miljarder mindre fram till 2025, jämfört med beredningens förslag. 

– Det självklara kravet är att regeringen nu måste göra om detta så att Försvarsberedningens förslag är finansierat hela vägen. Så att man kan säga att vi verkligen är överens om denna försvarsuppbyggnad. Annars är vi ju kvar där vi var i våras, nästan på ruta ett, säger Ulf Kristersson.

Han syftar på att alla de fyra borgerliga partierna då lämnade Försvarsberedningen sedan S inte ville göra upp om hur dess förslag ska finansieras. Den sprickan över blockgränsen tätades genom regeringens uppgörelse med L och C i augusti. 

Moderaterna deltog i riksdagens försvarsbeslut 2015 och i alla dess följduppgörelser om mer pengar till försvaret. Därför ställer nu M-ledaren krav:

– Regeringen måste antingen säga ”vi tillför de pengar som krävs för att verkligen gör det som Försvarsberedningen var överens om”. Eller också måste den säga vilka saker som inte ska genomföras för i storleksordningen fyra miljarder kronor, säger Ulf Kristersson som tillägger:

– Då kan vi värdera sakskillnaden. Att bara låtsas att man gör något, och sedan inte ha finansiering till det, är ganska meningslöst som grund för en seriös diskussion om försvaret. 

Ulf Kristersson håller öppet för en bred uppgörelse i riksdagens försvarsbeslut nästa höst, ett beslut som ska gälla åren 2021-2025:

– Det finns ju i grunden en bred majoritet som vill stärka försvaret på riktigt, och inte bara i skrivningar som det saknas resurser att matcha upp till, påpekar M-ledaren.

Därför föreslår Moderaterna i sin budgetmotion 550 miljoner kronor mer än regeringen till försvaret nästa år. ”Krisförbandens operativa förmåga måste öka och det kräver förstärkningar över hela linjen”.

– Ett av de stora problemen på kort sikt är att se till att det vi har verkligen fungerar och kan användas ordentligt, säger Ulf Kristersson.

För åren 2021 och 2022 vill M satsa 1,7 och 1,8 miljarder kronor mer än regeringen för att täcka ”stora brister i det svenska försvaret och möta den ökade förmåga vi ser i vår omvärld”.

– Vi ska ha en långsiktighet och trovärdighet i ökningen av resurser så att försvaret verkligen kan göra det som behövs. 

På frågan hur detta ska finansieras hänvisar M-ledaren till omprioriteringar i budgeten.  

– Det är alldeles uppenbart att den svenska Försvarsmakten måste stärkas ganska rejält. Att vi behöver göra det tror jag alla som vet någonting om försvaret håller med om, svarar Ulf Kristersson.