Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-04 05:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/regeringen-andrar-pa-kraven-for-skyddsutrustning/

NYHETER

Regeringen ändrar på kraven för skyddsutrustning

Enligt arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) kommer de nya reglerna inte innebära någon kvalitetsförsämring.
Foto: Kevin Chang

Från och med tisdagen kommer även utrustning som inte har en så kallad CE-märkning att kunna godkännas för användning inom vården, efter ett beslut av regeringen. Beslutet görs för att öka tillgången på skyddsutrustning inom vården i spåren av coronapandemin.

– Från regeringens sida handlar det om att öka tillgången på skyddsutrustning och minska byråkratiskt krångel, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Tillgången på skyddsutrustning inom vården har länge varit ett problem sedan smittspridning av det nya coronaviruset pågått i Sverige. Fram till tisdagen har krav på att enbart utrustning med en så kallad CE-märkning får användas. Detta krav ändrar nu regeringen.

– Vi har gett Arbetsmiljöverket i uppdrag att att ta fram ett snabbspår för att kunna godkänna skyddsutrustning som inte har CE-märkning, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark till DN.

Mer konkret innebär beslutet att Arbetsmiljöverket ska ta fram en process som innebär att man snabbt ska kunna granska utrustning som finns tillgänglig men som i dag inte får användas. Det kan till exempel handla om att göra snabba bedömningar av utrustningens funktion.

Aktuella produkter är till exempel engångsoveraller, visir, andningsskydd och arbetsskor. Enligt Eva Nordmark handlar det dock inte om någon kvalitetsförsämring, utrustningen måste fortfarande vara säker.

Visir, andningsskydd och skyddsrock.
Foto: Jenny Ingemarsson

– Vi sänker inga kvalitetskrav, vi snabbar bara på processen. I stället för att gå via CE-märkningen som är en längre process så ersätter vi den med det här snabbspåret.

Regeringen har också beslutat om att tillfälligt ta bort kravet på att personlig skyddsutrustning måste ha en brukshänvisning på svenska.

– Är det så att man ändå lätt kan förstå bruksanvisningen, ska den produkten kunna användas användas, säger Eva Nordmark.

De nya reglerna gäller från och med tisdagen och fram tills dess att allmän smittspridning av det nya coronaviruset inte längre äger rum.

Ämnen i artikeln

Eva Nordmark
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt