Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Regeringen erbjuder amerikanska klimatforskare jobb i Sverige

En mast som mäter koldioxidutsläpp i svenska skogen.
En mast som mäter koldioxidutsläpp i svenska skogen. Foto: Lina Alriksson

Sveriges regering gör som Frankrikes president Macron och erbjuder nu forskningsplatser till amerikanska klimat- och miljöforskare. Anledningen är USA:s kraftiga nedskärningar inom klimatområdet. 

– Vi måste säkra klimatforskningen, säger Isabella Lövin (MP).

Regeringen har beslutat att bjuda in amerikanska klimat- och miljöforskare att komma till Sverige via ett gästforskningsprogram. Vetenskapsrådet, Formas och Energimyndigheten får i uppdrag att inrätta programmet som ska omfatta minst tre år.

– Vi ser med oro på att den amerikanska administrationen har nedprioriterat klimat kraftigt och planerar att skära ner på klimatforskning och klimatövervakning. Därför vill vi bjuda in ett antal klimatforskare att komma till Sverige en tid och bidra till forskningen här, säger klimatminister Isabella Lövin.

Miljö- och energidepartementet har tillsammans med Utbildningsdepartementet arbetat fram förslaget som bygger på en idé från det vetenskapliga rådet för hållbar utveckling, VRHU. 

Några nya pengar satsas inte utan programmet ska finansieras inom myndigheternas anslag.

– I den forskningspolitiska propositionen höjde vi anslagen med ungefär 130 miljoner kronor, det är inom ramen för de pengarna som vi inrättar de här forskningsprogrammen, säger Helene Hellmark Knutsson, (S), minister för högre utbildning och forskning.

Läs mer: Macron bjuder in amerikanska klimatforskare

För ett år sedan bjöd Frankrikes president Emmanuel Macron in amerikanska klimatforskare till Frankrike. Han lanserade en rekryteringssajt med namnet ”Gör planeten fantastisk igen”, en tydlig pik till Donald Trumps slogan ”Make America great again”.

Hittills har ett dussintal forskare i USA nappat och flyttat över Atlanten.

Det svenska erbjudandet ligger i ungefär samma storleksordning.

Helene Hellmark Knutsson (S).
Helene Hellmark Knutsson (S). Foto: Oskar Kullander

– Myndigheterna får själva göra upp om antalet, men mellan tummen och pekfingret kan det handla om tio till tjugo forskare inom den här treårsperioden, säger Helene Hellmark Knutsson.

Macrons utspel fick stor uppmärksamhet globalt men kritiserades också av inhemska forskare som tyckte att pengarna kunde användas till dem. Liknande kritik är inte Helene Hellmark Knutsson orolig för.

– Jag ser tvärtom att det här skulle kunna stärka svensk forskning inom miljö och klimat. Vi är redan starka och har utvecklade samarbeten med amerikanska forskare på området. Risken är snarare att om det dras ner på forskningen i USA så skulle det kunna få negativa konsekvenser för svensk forskning.

Läs mer: Visselblåsare tar kamp mot Trumps klimatpolitik

Från att tidigare ha tagit ledarrollen i klimatarbetet har USA under president Trump målmedvetet skurit ned resurser när det gäller klimat- och miljöarbetet. Klimatskeptiker har fått chefsposter på centrala myndigheter, som miljömyndigheten EPA och rymdorganet Nasa.

Nasas satellitövervakning ger uppgifter om bland annat temperaturförändringar, utsläpp och istäcken som har stor betydelse för klimatforskningen. 

Såväl president Trump som den nye chefen för Nasa vill minska den delen för att istället fokusera på yttre rymden.

– Att ändra Nasas roll är ett exempel på att USA nu träder tillbaka från en roll där man har varit enormt viktig. Därför vill vi från svensk sida bidra till att minska det gap som uppstår. Vi måste säkra klimatforskningen, helt enkelt, säger Isabella Lövin.

Fakta

Regeringen har beslutat att inrätta ett gästforskarprogram inom miljö och klimat riktat mot amerikanska forskare.

Vetenskapsrådet, Formas och Energimyndigheten får i uppdrag att utforma program som ska omfatta minst tre år. Vetenskapsrådet ska ansvara för samarbetet. Finansiering sker inom respektive myndighets anslag.

Källa: Regeringen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.