Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Regeringen vill ha färre landsting till 2019

Regeringen vill minska antalet landsting i Sverige. Förändringar i befolkningsstruktur, levnadsmönster och samhällsekonomi motiverar en sådan reform anser civilminister Ardalan Shekarabi (S).

I dag har Sverige 20 landsting/regioner men från 2019 vill regeringen att de ska vara färre. Hur många färre vill man inte slås fast men enligt civilministern ska arbetet med att skapa nya regioner inledas inom kort. Detta skriver han på DN Debatt.

Shekarabi skriver att länsindelningen sett mer eller mindre likadan ut sedan 1810. På senare år har dock vissa sammanslagningar skett, 1997-98 bildades Region Skåne i en sammanslagning av Malmöhus och Kristianstads län och på liknande sätt Västra Götalandsregionen. Redan för tio år sen fanns planer på en mer radikal minskning av antalet län och landsting och 2007 föreslog Ansvarsutredningen en ny indelning i Sverige i sex regioner. Men därefter blev frågan liggande på is. Fram tills nu.

Senast i december 2017 anser civilministern att det bör fattas beslut om ändrad landstingsindelning så att en eller flera regioner ska kunna bildas till januari 2019. En reform innebär dock inte att man samtidigt vill förändra dagens ansvarsfördelning för landstingen, med ett undantag: landstingen bör få chansen att ta över det samlade regionala utvecklingsansvaret. I dag är detta i stället delat mellan flera olika aktörer bland annat länsstyrelser, landsting och kommunala samverkansorgan.

Regeringen verkar även fortsättningsvis vilja sträcka ut en hand till andra partier i riksdagen och i debattartikeln skriver civilministern att han och regeringens ambition är att landstingsreformen ska kunna ske i bred politisk samverkan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.