Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 19:40 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/regeringskrisen-stor-nyhet-i-norden/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Regeringskrisen stor nyhet i Norden

02:58. Statsministern höll presskonferens efter Sverigdemorkaternas besked att de kommer att fälla regeringens budget.

Regeringskrisen i Sverige är en stor nyhet i de nordiska grannländerna. Samtliga stora norska medier toppade sina nyhetssajter med Sverigedemokraternas besked om att man tänker fälla regeringens budgetförslag.

”Regeringskris i Sverige”, ”Sverigedemokraterna vill fälla Löfvens regering”, ”Svensk regeringskris ett faktum” – norska medier visar inte oväntat stort intresse för den politiska krisen i grannlandet.

De stora nyhetssajterna refererade från Sverigedemokraternas presskonferens och konstaterade att Sverige hamnat i en kris som kommer att bli svår att lösa.

Verdens Gang konstaterar att Stefan Löfvens tid vid makten snart kan vara över.

Dagbladet citerar SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson när han säger att det är statsministern som bär ansvaret för den uppkomna situationen.

De politiska kommentarerna lät vänta på sig, men den norska finansministern Siv Jensen riktade efter valet i Sverige kritik mot Sverigedemokraterna samtidigt som hon menade att valresultatet borde mana till självrannsakan bland de svenska partierna.

Sverige har inte partier som nyanserat och öppet tar debatten om invandring och integrationspolitik, något som kanske är grunden till att parti som Sverigedemokraterna får stor uppslutning, sade Jensen, vars Fremskrittspartiet ofta framställs som invandrarfientligt.

I Danmark rubricerar Politiken den svenska krisen med ”Sverigedemokraterna drar undan mattan för den svenska regeringen”. Även här refereras SD:s presskonferens och tidningen konstaterar att partiet vill ha mer inflytande. Man går också igenom de olika möjligheter som nu finns för Stefan Löfven.

Berlingske skriver om ”Budgetkriget som sänder Sverige mot nyval”.

Även i Finland var det unika politiska läget i Sverige en toppnyhet. Svenskspråkiga Hufvudstadsbladet konstaterar att SD:s beslut att inte stötta regeringens budgetförslag är ett sätt för partiet att visa sin makt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.