Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Regnér: ”Det finns ingen gräddfil för talmän”

Other: Claudio Bresciani / TT

Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) säger att hon ser allvarligt på uppgifterna i DN:s granskning. Hon öppnar för att ärendet om de sexuella trakasserierna från 2008 kan utredas igen.

– Nu har vi diskuterat Metoo i över två månader. Jag ser precis lika allvarligt på de här uppgifterna som på alla andra. Det finns ingen gräddfil för att man är socialdemokrat eller talman i det jämställda Sverige som jag vill se, säger Åsa Regnér till DN.

Hon vill inte kommentera uppgifterna om Urban Ahlins ledarstil.

Läs mer: Medarbetare vittnar om talmannens kränkningar och sexuella trakasserier

– Jag kan inte det, för jag har inte jobbat nära honom. Men sexuella trakasserier måste utredas, det måste riksdagen och partiet ta tag i, i den mån det går. Jämställda Sverige gör inga undantag och är man talman så har man en trovärdighetsuppgift som är väldigt viktig.

Åsa Regnér har hört talas om anklagelserna om sexuella trakasserier från 2008, när de rapporterades om i media 2010.

– Jag har uppfattat att man gick till botten med den frågan.

Vi har flera källor som anser att man inte gjorde det.

– Då tycker jag att man ska utreda det igen i så fall.

Åsa Regnér har i Expressen sagt att talman Urban Ahlin måste ”ta sitt ansvar”, efter uppgifter om sexuella trakasserier i riksdagen.

– Det är en roll som talmannen har. Men det finns också vice talmän, jag förutsätter att man ordnar en ordning som skapar förtroende. Det finns också andra funktioner i vårt parti, gruppledaren har ansvar för riksdagsgruppen, partisekreteraren ansvarar för partiet som sådant. Man kan naturligtvis också prata med mig.

– Det är viktigt att vårt parti tar tag i detta och att vi inte skapar hierarkier som man inte vågar ifrågasätta. 

Hur ska ni säkerställa det efter de här uppgifterna?

– Det här föranleder förstås en debatt. 

Läs mer: Urban Ahlin nekar till alla anklagelser

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.