Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Riksdagsbeslut tillåter omskärelse på icke medicinska grunder

Riksdagen har beslutat att omskärelse av pojkar på icke medicinska grunder är tillåten i Sverige. Lagen innebär att ingreppet får utföras av person med särskilt tillstånd från Socialstyrelsen.

En förutsättning är att barnet är under två månader och att en läkare eller sjuksköterska ansvarar för smärtlindring. Om barnet är äldre får endast läkare utföra ingreppet.

Socialstyrelsen utgår från riksdagens uppfattning att den här typen av omskärelse är förenlig med barnkonventionen och att ett förbud skulle vara en otillåten begränsning av religionsfriheten.

Myndigheten föreslår att det ska regleras i lag att samtliga landsting ska erbjuda omskärelse av pojkar på icke medicinska grunder.

Sveriges Kommuner och landsting (SKL) anser att en rekommendation bör kunna ersätta en lagreglering av frågan.

Att på icke medicinska grunder operera bort förhuden på friska pojkar strider mot flera artiklar i barnkonventionen, hävdar flera kritiker.

Sektorsrådet i barnsjukvård i Västra Götalandsregionen nämner flera artiklar: Artikel 3 som stadgar att allt ska vara inriktat på barnets bästa, artikel 12 som stadgar barnets rätt att bli hört om sin åsikt, artikel 19 som stadgar barnets rätt till skydd mot övergrepp, artikel 24, moment 3, där man ska arbeta för att avskaffa traditionella sedvänjor som är skadliga för barnets hälsa. Omskärelse på icke medicinsk grund strider också mot Sveriges läkarförbunds 16 etiska regler, enligt rådet.

Omskärelse på icke medicinska grunder omfattas inte av högkostnadsskyddet i hälso- och sjukvårdslagen eftersom ingreppet inte anses vara hälso- och sjukvård i lagens mening. Flera landsting har därför fastställt en särskild taxa för ingreppet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.