Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Riksdagsledamot i MP anklagas för systematiska trakasserier och sexuella närmanden

En riksdagsledamot för Miljöpartiet anklagas för sexuella närmanden och trakasserier. 

Trots att kvinnor har larmat om mannens beteende i över tio års tid har han suttit kvar på sina höga poster – och kommit in i riksdagen.

En partimedlem vittnade redan 2014 om att riksdagsledamoten förgripit sig på hennes bebis.

DN har den senaste veckan varit i kontakt ett tjugotal miljöpartister, både män och kvinnor. 

De berättar alla, oberoende av varandra, samstämmigt om hur en riksdagsledamot satt i system att bete sig gränslöst mot framför allt unga kvinnor, ofta nya medlemmar i partiet.

Flera av de unga kvinnorna har vittnat om hur riksdagsledamoten, tidigare kommunpolitiker i en stor kommun, kommit med sexuella anspelningar och ovälkomna närmanden. 

– Det har varit känt för personer i ledande positioner inom partiet i minst tio år. Att man skulle akta sig för den här riksdagsledamoten var bland det första jag fick höra när jag började engagera mig i partiet, berättar en person med hög position inom Miljöpartiet. 

Mannen ska, enligt uppgifter till DN, ha för vana att säga olämpliga saker, komma med intima komplimanger och få kvinnor att känna obehag.

En kvinnlig partimedlem berättar om en händelse från januari 2014 som har satt djupa spår. 

– Vi hade träffats på ett möte för nya medlemmar och etablerade MP-politiker. När jag var föräldraledig med min dotter, som då var fem månader gammal, ringde jag honom för att höra vad som var på gång inom partiet. Han föreslog en lunch. Vi satt på Pizza Hut vid Medborgarplatsen i Stockholm. Jag ammade min dotter under lunchen och hon blev trött och lite slö som bebisar kan bli när de är mätta. När vi skulle gå frågade NN om han fick hålla min dotter en stund. Han stod strax intill på min vänstra sida och jag såg hur han genast vände henne upp och ner, höjde henne upp i luften och stoppade in sin tunga i hennes mun. 

Kvinnan berättar hur hon slet sin dotter från mannen. 

– Jag grät hela vägen hem, ringde min mor och mina svärföräldrar och berättade. Väl hemma ringde jag upp och försökte prata med NN om det han gjort. Som svar fick jag: ”Jag vet inte vad som hände mig. Jag kommer nog inte göra det igen”. 

– Jag mådde akut dåligt av det jag och min dotter utsatts för och bröt ihop. Jag fick kontakt med en terapeut som partiet betalade för. Jag har fortfarande problem med mina enorma skuldkänslor för vad som hände, att jag lät honom ta min dotter, säger hon. 

Efter händelsen träffade kvinnan företrädare för partiet lokalt och berättade om sin upplevelse, men inget hände.

År 2015 gjorde kvinnan en polisanmälan som sedan lades ned. Händelsen låg för långt tillbaka i tiden.

I kölvattnet av Metoo-kampanjen publicerade hon en bild på riksdagsledamoten i sociala medier och skrev också om upplevelsen. 

Hon fick snabbt ett mejl från en kollega på den lokala MP-avdelningen. DN har tagit del av mejlet där han ber henne ta bort inlägget. 

”Incidenten du hänvisar till ligger nu flera år tillbaka i tiden och det är rimligt för alla inblandade att få ett avslut i någon form. NN är beredd att träffa dig eller diskutera via ombud. Det vore bra om vi kan hantera detta på ett sätt som alla inblandade kan respektera”.

– Jag tolkar det som ett sätt att försöka tysta mig. Jag vill inte gå på några möten med dem utan vittnen, det här är fortfarande ett stort trauma för mig som inte bara kan "hanteras" över ett möte, säger kvinnan. 

Flera personer i partiet säger till DN att de bedömer både kvinnan och hennes historia som trovärdiga.

Enligt uppgifter till DN hanteras anklagelserna mot den utpekade riksdagsledamoten inom riksorganisationens krisgrupp. Partisekreterare och valberedningar ska också ha tagit del av uppgifterna. 

I samband med Metoo-kampanjen har ett tiotal vittnesmål om sexuella trakasserier och olämpliga närmanden på nytt riktats mot mannen. 

– Man borde ha tagit bort honom från listorna för länge sedan, oavsett vad man kunnat leda i bevis och inte. Man har flera kvinnor som oberoende av varandra under flera år larmat om obehagliga närmanden och sexuella anspelningar. En sådan person hör inte hemma i ett feministiskt parti, säger en MP-källa. 

Det har också gjorts försök att hindra mannen från att hamna högt på riksdagslistan.

– Grejerna som diskuteras nu har diskuterats tidigare. Valberedningen inför valet nästa år blev kontaktad av flera personer och det var en av anledningarna till att han flyttades ner på listan. Inför förra valet stod han på valbar plats, säger en MP-källa till DN.

Trots att mannen flyttades ner hamnade han högt upp på listan efter medlemsomröstningen. Troligen inte på valbar plats i nuläget, men nära nog för att många ska känna sig missnöjda inom partiet.

– Han har en liten men väldigt stark grupp som lyfter fram honom. De röstade på honom och satte honom väldigt högt. Personligen hade jag helst sett att han inte var med på listan alls. Den typen av misstankar räcker för mig, en politisk ledare kan inte inge obehag hos sina partimedlemmar på det viset. Det känns inte alls bra, säger MP-källan.

Redan efter förra valet kontaktades den lokala valberedningen i mannens hemkommun med uppgifter om sexuella trakasserier. 

– Han är väldigt populär internt vilket gör honom svår att nå. Det var mycket rykten lika dem som figurerat om andra politiker, Roger Mogert inte minst. De handlade om obekväma närmanden mot unga tjejer i förbundet och om att han skulle ha haft prostituerade på sitt kontor. Det viktigaste för mig är att han inte har en ledande position framöver. Om det kan ske innan valet är det jättebra. Jag tycker att partiet borde uppmana honom att lämna alla sina uppdrag, säger en annan MP-källa till DN.

Ytterligare en person med god insyn berättar för DN att han har varit med och behandlat anklagelserna formellt vid ett tillfälle.

– Väldigt mycket är att ord står mot ord, det har varit svårt att få fram någon ensidig bild av vad som har hänt i olika situationer. Det som är det allvarliga är att det är många olika personer som oberoende av varandra har kommit med anklagelser, säger personen till DN.

Anklagelserna handlar till stor del om sexuella trakasserier.

– Men det har också kommit fram en väldigt allvarlig anklagelse kring ett övergrepp på ett spädbarn. Vi hanterade det genom att ta in så mycket information som möjligt.

Övergreppsanklagelsen kom precis inför ett lokalt styrelseval, dit personen kandiderade för omval.

 – Jag tycker det blev en väldigt tråkig utgång i hur vi hanterade det, jag står inte bakom att vi nominerade honom till styrelsen igen. Men det fanns en majoritet som ville det.

Berodde det på att majoriteten inte trodde på övergreppshistorien?

– Jag kan inte bedöma om de trodde på den eller inte, men de tyckte inte det var så pass övertygande att vi inte kunde nominera honom igen. Jag tycker att om man har ett flertal medlemmar som oberoende av varandra hör av sig till medlemsorganisationen, varav en med väldigt allvarliga anklagelser, det är tydligt för mig att vi inte ska nominera honom igen. Jag vill att vi ska vara en organisation där medlemmar känner sig trygga med att vi tar hand om anklagelser och det tycker jag inte vi gjorde i det där fallet.

Riksdagsledamotens stora stöd återkommer från alla personer DN har talat med. Högt uppsatta miljöpartister på ledande positioner är enligt flera av DN:s källor lojala med mannen. Man anser att han är gränslös och ”kufig”, men att det inte är ett hinder för att han ska sitta i riksdagen.

Det förekommer och har förekommit fler krav på att partistyrelsen ska agera. Kraven ska ha vaknat igen i och med Metoo-kampanjen.

– Jag har hört att det kommer gå ut nån form av uppropsbrev från medlemmar till partistyrelsen i morgon, säger en miljöpartist.

DN har sökt riksdagsledamoten, som har avböjt att kommentera men säger via sin pressekreterare att han inte känns vid några anklagelser.

Amanda Lind, Miljöpartiets partisekreterare, säger däremot att en utredning pågår.

– Vi fick för lite drygt en vecka sedan i samband med Metoo in ett flertal uppgifter om personen. Vi initierade omedelbart en utredning för att gå till grunden med det här. Vi kommer inte lämna några av anklagelserna outredda, säger hon.

Jobbar personen under tiden?

– Ja, det gör han.

Vi har talat med flera högt uppsatta personer inom partiet som säger att de har larmat till bland annat riksorganisationens krisgrupp flera gånger, i flera år. Men du säger att ni fick in uppgifter först i förra veckan?

– Jag känner till att det har funnits ett ärende tidigare som har hanterats innan min tid, sedan fick vi in ytterligare uppgifter i förra veckan. Nu pågår en grundlig utredning.

Känner riksdagsledamoten själv till att det pågår en utredning?

– Vi går aldrig in på detaljer om vilka som är informerade. Jag vill inte gå in i detalj på hur vi genomför utredningen. Vi får återkomma när den är färdig helt enkelt. Vi jobbar så skyndsamt vi kan.

Läs mer: MP-toppen tar timeout men nekar till anklagelserna

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.