Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Risken att dö ökar på lönedagen

Foto: TT

Lönedag? Se upp, då ökar risken att dö i hjärtproblem eller stroke. Värst utsatta är unga med dålig ekonomi, visar en studie som presenteras i dag.

Nästan 100 fler dödsfall än vanligt är det på lönedagarna sammanlagt på ett år. Det visar en studie som IFAU, Insitutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, har gjort.

Flest dör av hjärtproblem eller stroke.

Fenomenet tror forskarna kan förklaras av en ökad aktivitet på lönedagen - att man sätter sprätt på pengarna.

Det är främst för yngre, i åldrarna 18-35 år, och låginkomsttagare som man noterat den ökade dödligheten. De har i genomsnitt mindre i sparkapital, och löneutbetalningenkan upplevas ge ett ökat kortsiktigt konsumtionsutrymme, enligt rapportförfattarna.

Däremot ser man ingen ökning av alkoholrelaterad dödlighet, och det finns inte heller några skillnader beroende på vilken veckodag som lönen betalas ut på.

Hos höginkomsttagare finns inte någon ökad dödlighet.

Undersökningen omfattar alla offentliganställda i Sverige 1995–2000.

Andelen som avlider i samband med löneutbetalningar ökar i genomsnitt med 23 procent, vilket motsvarar 96 förtida dödsfall per år på hela arbetsmarknaden, enligt rapporten.

Dödsfallen orsakade av någon form av hjärtproblem ökar med hela 67 procent på lönedagen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.