Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 03:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/rodgront-forslag-om-ebo-risk-asylsokande-koper-adress-i-majorna-men-bor-i-biskopsgarden/

Nyheter

Rödgrönt förslag om ebo: ”Risk att asylsökande köper adress i Majorna men bor i Biskopsgården”

Den gamla stadsdelen Majorna i Göteborg är attraktiv för många och ligger en bra bit från de ”särskilt utsatta” områdena. Risk finns att asylsökande skulle köpa sig adresser här men bo kvar i till exempel Biskopsgården, varnar Vänster- och Miljöpartiet.
Den gamla stadsdelen Majorna i Göteborg är attraktiv för många och ligger en bra bit från de ”särskilt utsatta” områdena. Risk finns att asylsökande skulle köpa sig adresser här men bo kvar i till exempel Biskopsgården, varnar Vänster- och Miljöpartiet. Foto: Magnus Hallgren

Göteborgs kommun borde ordna lägenheter till nyanlända i stadsdelar som inte har stora sociala problem.

Annars riskeras en ännu större svart marknad där asylsökande köper adresser i till exempel ”fina” Majorna medan man bor kvar i ”särskilt utsatta” Biskopsgården. Det skriver tre partier i ett förslag.

Det artar sig till viss dramatik vid kommunstyrelsen möte i Göteborg på onsdag nästa vecka. Då måste ett beslut fattas om vilka stadsdelar man ska föreslå Migrationsverket ska undantas från ebo-lagen. 

I de områden där lagen om eget boende inte ska gälla kommer den nyanlände som från 1 juli i år ändå flyttar dit inte kunna få dagpenning och andra bidrag från staten. 

Alliansen, som styr i minoritet i Göteborg, vill göra som tjänstemännen föreslår och enbart undanta de stadsdelar som i stort överensstämmer med de som polisen klassat som utsatta, varav många är typiska miljonprogramsområden med en stor del hyresrätter och där många asylsökande bor. 

Socialdemokraterna, Demokraterna och Sverigedemokraterna vill däremot, som flera kommuner i Skåne, undanta hela kommunen. Partierna menar att Göteborg inte har kapacitet att ta emot fler asylsökande och nyanlända en tid framåt. 

Vänsterpartiets gruppledare Daniel Bernmar.
Vänsterpartiets gruppledare Daniel Bernmar. Foto: Tomas Ohlsson

Vid en votering i fullmäktige, som slutligen avgör frågan, kommer därför Vänster- och Miljöpartiet tillsammans med Feministiskt initiativ kunna fälla avgörandet. Men än så länge vill inte V:s gruppledare Daniel Bernmar säga bu eller bä.

– Min förhoppning är fortfarande att vi ska hitta en kompromiss som vi kan leva med, men där är vi inte än, säger han till DN på torsdagen.

Samtidigt föreslår nu V, MP och Fi kommunstyrelsen att angripa bostadsfrågan för de asylsökande och nyanlända från andra hållet, genom att – i samråd med Migrationsverket – ordna boenden i stadsdelar som dessa grupper normalt inte kan hitta boenden i. 

Förslagen till beslut är att 1) ”kommunstyrelsen inleder samtal med Migrationsverket samt erbjuder lägenheter för att etablera integrerade anläggningsboenden för asylsökande i Deso-områden som ej anses utsatta” och 2) kommunens allmännytta ”uppdras att reservera bostäder till nyanlända i Deso-områden som allmännyttan klassar som ej utvecklingsområden”. (”Deso” är ett SCB-uttryck för ”demografiska statistikområden” DN:s anm.)

Vänsterpartiets Daniel Bernmar säger:

– Varför går staten på de så negativa ebo-lösningarna? Vi vill öppna för möjligheten att diskutera med Migrationsverket om ett alternativ. Att asylsökande väljer ebo nu beror ju ofta på att anläggningsboende i praktiken innebär isolering på landet. Här ligger det närmaste utanför Vänersborg. Då blir det svårt att komma nära samhället, så att säga. I stället skulle anläggningsboende, abo, kunna göras mer integrerat och attraktivt. Staten måste förstå sin roll.

Bernmar bemöter argumentet som bland andra Socialdemokraterna framfört om risken för svarthandel med hyreskontrakt om inte hela Göteborg undantas från ebo-lagen:

– Deras förslag gör ju inget åt svarthandeln. Undantas hela kommunen åker de till Kungälv eller Lerum. Vad hjälper det? Svartkontrakt uppstår ju för att marknaden finns där. 

I förslaget formulerar V, MP och Fi så här: ”Istället riskerar vi att få en ännu mer utbredd marknad med så kallade köpta adresser, där människor köper sig möjligheter att skriva sig på adresser i Majorna, för att sedan kunna bo kvar i Biskopsgården. Detta måste undvikas.”

Hur skulle det ni föreslår gå till? Ska kommunen bygga separata bostäder för asylsökande i mer attraktiva områden?

– I dag har kommunen möjlighet att avsätta lägenheter för utsatta grupper, som de tillfälliga kontrakt som nu finns i Askimsviken. Vi har även kommunala kontrakt för personer med särskilda behov. Vi kan använda detta bättre. Kommunen står stark. Det gäller bara att använda möjligheterna och att få Migrationsverket att förstå problemet med anläggningsboendet som det är uppbyggt i dag.

Läs mer om vad som händer i Göteborg.