Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Rysk spionchef: Sverige deltar i hybridkrig mot Ryssland

Chefen för den ryska underrättelsetjänsten SVR Sergeij Naryshkin tillsammans med Ryssland president Vladimir Putin.
Chefen för den ryska underrättelsetjänsten SVR Sergeij Naryshkin tillsammans med Ryssland president Vladimir Putin. Other: Alexander Zemlianichenko/AP

Den ryske underrättelsechefen Sergeij Naryshkin anser att Sverige är en ledande aktör i ett amerikanskt hybridkrig mot Ryssland. Påståendet kom tidigare i veckan på en konferens för säkerhetstjänster från tidigare sovjetrepubliker. 

Det är första gången Sverige pekas ut på detta sätt, enligt svenska forskare. 

En mängd utredningar har visat på rysk inblandning i valen i USA, Storbritannien, Frankrike och Tyskland. I Sverige har Säkerhetspolisen och Militära underrättelsetjänsten rapporterat om hur Ryssland bedriver ett mycket aktivt illegalt underrättelsearbete i och mot Sverige. I försvarsberedningens rapport konstateras att det inte är uteslutet att Sverige i framtiden kan komma att utsättas för ett väpnat angrepp. Den tänkte fienden som pekas ut är Ryssland. 

Det är den ryska underrättelseorganisationen SVR som sköter spioneriet utomlands. Det var dess chef, parlamentets tidigare talman Sergeij Naryshkin, som i tisdags pekade ut Sverige som en del i ett hybridkrig mot Ryssland. 

”Omfattningen av västs arbete tillåter oss att tala om ett icke deklarerat hybridkrig, som USA bedriver mot våra stater” sa han enligt den statliga nyhetsbyrån Tass. 

Uttalandet gjordes enligt Tass under ett möte med underrättelsechefer från tidigare Sovjetrepubliker. Han hävdade sedan att Sverige tillsammans med Storbritannien, Polen och de baltiska staterna står i framkant för dessa insatser mot Ryssland.

Enligt flera svenska forskare går uttalandet i linje med vad som sagts tidigare, men att det är första gången Sverige pekas ut på detta tydliga sätt. 

– De länder som pekas ut är den grupp som tydligast har tagit ställning för Ukrainas val att närma sig EU. Man ser det om ett hot mot ryska intressen, säger Martin Kragh, seniorforskare och chef Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska Institutet. 

– Man betraktar demokratisering som ett kodord för regimskifte, man ser det som skadligt för ryska intressen, säger Martin Kragh.

Den ryska ledningen har de senaste åren fört fram en bild av att det är väst som hotar Ryssland. Ett budskap som i huvudsak är riktat till den egna befolkningen. 

Enligt Björn Palmertz, senioranalytiker på Försvarshögskolan, är det i den kontexten man ska förstå uttalandet från den ryske underrättelsechefen. 

– Det går i linje med argumentationen om russofobi, som har används av Ryssland mot Ukraina, Sverige och andra västeuropeiska nationer. Det är de egna medborgarna som är den primära publiken. Det handlar om att bygga ett glapp mot västvärlden som gör att den ryska befolkningen får en högre tolerans för en försvårad ekonomisk situation när allt mer resurser ska läggas på militära saker. Samtidigt som landet står under internationella sanktioner och har mycket allvarliga problem med exempelvis hälsosystemet.

Även Carolina Vendil Pallin, forskare på Totalförsvarets Forskningsinstitut, menar att budskapet i huvudsak inte var riktat mot Sverige.

– Genom att det framförs i ett möte med centralasiatiska länder så är det här snarare en uppmaning att stärka underrättelse- och och säkerhetstjänsternas samarbete, säger Carolina Vendil Pallin.

Hybridkrig är den benämning som väst har använt för Rysslands agerande i Ukraina och på Krim. Det är en strategi där traditionell militär krigföring bara är den sista delen i lång rad andra åtgärder som propaganda och psykologisk krigföring. 

Ett exempel på det är den "trollfabrik" i S:t Petersburg som spridit desinformation över hela världen via falska konton i sociala medier. 

– Det är intressant att de använder ordet hybridkrig för det är inte ett ryskt koncept alls. Ryssland har andra sätt att prata om det här, bland annat icke linjär krigföring. De  två aspekter som han lyfter fram som exempel på hybridkrigföringen är ekonomiska åtgärder och informationskrigföring, säger Carolina Vendil Pallin.

Uttalandet kan också i viss mån fungera som en fingervisning för hur Ryssland kan komma att agera mot Sverige. Eventuella handlingar mot Sverige ses enligt Martin Kragh som en motåtgärd från rysk sida.

– Ryssland ser det som en defensiv åtgärd. Det är bra att han säger det här för det bekräftar verkligen det ryska synsättet. Det är perfekt syntes för ryskt officiellt tänkande kring de här frågorna; nämligen att Ryssland är under attack och att väst hotar ryska intressen, säger Martin Kragh.

Enligt Björn Palmertz syftar sådana uttalanden också till att skapa handlingsutrymme i framtiden.

– Det gäller att bygga upp en plattform av rättfärdigande för framtida eventuella händelser, säger han. 

Det ryska federationsrådets särskilda kommitté för skydd av statens suveränitet planerar också att sammanställa en ”svart bok” med uppgifter om vad de uppfattar som försök att från andra länder att lägga sig i ryska inre angelägenheter.

Det ryska utrikespionaget SVR ingick tidigare som en avdelning i den beryktade sovjetiska säkerhetstjänsten KGB. Det var där presidenten Vladimir Putin tjänstgjorde under sina år i säkerhetstjänsten. 

Att Ryssland dessutom bedriver ett illegalt underrättelsearbete utomlands är inget man förnekar. När avdelning SVR:s avdelning S, som sysslar med illegala operationer, fyllde 95 år i somras deltog Vladimir Putin i festligheterna och berättade att han själv ägnat en stor del av sin karriär till dessa uppgifter.

När SVR-chefen Sergeij Naryshkin i en statlig tv-dokumentärfilm tidigare i år fick frågan om hur många på SVR som arbetar med illegala underrättelsepersoner svarade han:

– Det är såklart hemlig, delikat information. Jag kan säga att de är så många som behövs för att lösa uppgifterna som underrättelsetjänsten fått. 

Ryska presidenten Vladimir Putin flankeras av Valentina Matvijenko och Sergeij Naryshkin.
Ryska presidenten Vladimir Putin flankeras av Valentina Matvijenko och Sergeij Naryshkin. Foto: /APSergei Chirikov

 

Fakta.Hybridkrig

Termen började användas i väst i samband med att Ryssland annekterade den ukrainska Krimhalvön. Begreppet syftar till en krigföring som initialt använder en rad icke militära metoder för att påverka en fiende såsom propaganda, vilseledande information och direkt påverkan på beslutsfattare sås om officerare, politiker tjänstemän. Det kallas också sjätte generationens krigföring och består av åtta faser, först i den sjätte fasen inleds traditionellt militär operation. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.