Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Ryska bombplan flög mot Blekinge

Två ryska bombplan av typ TU-22M.
Två ryska bombplan av typ TU-22M. Foto: AFP PHOTO

Tunga ryska bombplan flög i somras mot Blekinge och Karlskrona. Svenska Gripenplan följde efter ryssarna som svängde strax innan territorialgränsen och sedan fortsatte förbi Gotland där Almedalsveckan pågick.

Den 4 juli berättade Försvarsmakten på sin hemsida att två flygplan ur den svenska incidentberedskapen varit i luften. De hade samma förmiddag följt och identifierat två ryska bombplan av typ TU-22 (Nato-beteckning Backfire). Ryssarna hade flugit i södra Östersjön och öster om Gotland. Ingen kränkning av svenskt luftrum hade skett, försäkrades det. Men inga uppgifter lämnades om vad som skett.

DN kan i dag avslöja att de ryska bombplanen på morgonen den 4 juli flög rakt mot den svenska territorialgränsen utanför Blekinge. De ryska planen, som också kan bära kärnvapen, har övat allt oftare över Östersjön. Nu startade danska F-16-plan och svenska Gripenplan som följde de ryska planen på 8 500 meters höjd (se grafiken längst ned).

– Farten var 500 knop, cirka 900 kilometer i timmen. Om ryssarna fortsatt på samma linje skulle de inom 15–30 sekunder ha varit inne på svenskt luftrum. Kurserna tyder på att de övade anfall på mål i Karlskrona eller Kallinge. De svängde undan för svenska gränsen, men i den farten kom de onödigt nära, säger en av DN:s källor med insyn i händelsen. På grund av sin tjänsteställning kan personen inte namnges.


Foto: TT

Inne i Karlskrona ligger marinens huvudbas Marinbasen. I Kallinge finns Blekinge flygflottilj F 17 som svarar för tre av fyra Gripen-starter i flygvapnets incidentberedskap.

Enligt DN:s källor finns det drag i den ryska anflygningen som påminner om när samma typ av bombplan på långfredagsnatten 2013 övade simulerade angrepp mot Sverige.

– Med de kryssningsrobotar som de här planen bär så behöver ryssarna inte komma så nära gränsen. Den här bombflygningen är en ren provokation, säger en underrättelseexpert till DN.

Vad skulle då syftet vara? Stefan Ring som varit överstelöjtnant i flygvapnet och tjänstgjort vid Försvarshögskolan svarar:

– Eftersom det finns militära mål i anflygningsriktningen så är det rimligt att anta att man har övat för en militär operation i en krigssituation mot Sverige. Men att uppträda på det här sättet är väldigt aggressivt, säger Stefan Ring som tror att det finns ett annat syfte vägt som tyngre och är säkerhetspolitiskt.

– Det centrala är att sända en signal om att Ryssland anser att Sverige är inne på fel väg i sitt allt djupare säkerhetspolitiska samarbete med Nato och USA. När ryssarna märker att budskapet inte fått effekt med diplomatiska medel så tar de till militära, förklarar Stefan Ring.

Tidsmässigt finns ett samband som stämmer med denna förklaring. Den 16 juni fattade riksdagen sitt försvarsbeslut för åren 2016–2020. Det innebär att Sverige ska fördjupa sitt militära samarbete med försvarsalliansen Nato och USA.

Två dagar efter riksdagsbeslutet, den 18 juni, publicerade DN en intervju med Rysslands Sverigeambassadör Viktor Tatarintsev. Han klagade över kyliga relationer med vårt land och varnade i skarpa ordalag Sverige för att gå med i Nato.

– Ryssland blir tvunget att ta till svarsåtgärder på det militära planet och omorientera våra styrkor och missiler. Det land som går med i Nato måste vara medvetet om vilka risker det utsätter sig för, sade ambassadör Tatarintsev.

Utrikesminister Margot Wallström (S) tillbakavisade snabbt och skarpt den ryska kritiken. Två veckor senare, den 4 juli, flög det ryska bombflyget mot Blekinge och passerade på hemväg Gotland och den Almedalsveckan.

En enklare förklaring är att Ryssland genomfört en ren styrkedemonstration mot Sverige i ett signalspel som hade global räckvidd. Den 4 juli är USA:s nationaldag, Independence Day. Samma dag sände Ryssland bombflyg mot USA som också startade sina incidentjaktplan denna morgon. En av de ryska piloterna i luften utanför Kalifornien hälsade: ”Godmorgon amerikanska piloter. Vi är här för att gratulera er på er självständighetsdag!”.

Foto i text: TT

 

Fakta. Anfallsövningar mot Sverige

28 mars 2013. Fyra ryska bombplan Sukhoi-22M3 (Natobeteckning Backfire C) eskorterade av två jaktplan Sukhoi-27 (Flanker) över Gotska sjön övar simulerade anfall mot Sverige under långfredagsnatten. Mål var militära mål i Stockholmsområdet och södra Sverige. Inga Gripenplan lyfte, däremot reagerade Nato.

28 oktober 2013. Två bombplan TU-22 och två jaktplan SU-24 cirklar runt i södra Östersjön och övar två gånger simulerade angrepp mot Blekinge. Sverige sänder upp två Gripenplan.

Bägge händelserna sker i internationellt luftrum.

Fördjupning. Militära aktiviteter vid Östersjön
  • Passagerarflyg nära ­krocka med ryskt plan. Ett passagerarflygplan på väg till Polen var nära att krocka med ett militärflygplan strax efter start. Läs artikeln
  • Svenska plan besköts av rysk militär. Ryska militärplan har två gånger skjutit föremål mot svenska Gripenplan vilket kunnat orsaka allvarliga haverier. Läs artikeln
  • ”Vi fördjupar det nordiska försvarssamarbetet”. Genom ett utökat försvarssamarbete kan de nordiska länderna tillsammans bidra till att stärka säkerheten i regionen, skriver de fem nordiska ländernas försvarsministrar. Läs debattartikeln
  • Läs allt om militära aktiviteter vid Östersjön. Till DN:s samtliga artiklar
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.